Nu PHP 6 nu este aici… dar cum ramane cu 2013?

Read this post in English

Share on:

Aceasta este o retrospectiva a ultimului an.

In caz ca inca se mai intreba cineva, nu, PHP 6 nu a aparut si nici nu va aparea prea curand, probabil.

De ce este relevant? De cand am inceput acest blog am avut la final de an un post legat de PHP 6 si faptul ca acesta nu a fost lansat. In 2008 era o intrebare populara, dar nimeni nu mai crede asta acum, asa ca voi incheia acest subiect acum. Sa revenim la anul care s-a incheiat.

Aproape de jumatatea anului a fost lansata versiunea PHP 5.5, aceasta aducand in plus functionalitati cum ar fi: finally , generators si multe alte inbunatatiri.

Ca in 5.4, nu sunt functionalitati definitorii pentru limbaj. In aceasta noua versiune chiar sunt lucruri care pot fi inlocuite cu usurinta, dar daca sunt prezente, sunt bine venite.

Chiar daca PHP da dovada de multa dinamica in ultima vreme, cred ca in acest an cuvintele cheie au fost HTML5 si JavaScript.

HTML5 are parte de multe imbunatatiri, iar componente mai vechi incep sa creasca in popularitate. Firmele incep sa investeasca in jocuri care functioneaza in browser folosing WebGL. Chiar si jocuri mai vechi sunt portate catre platforma, folosind tehnologii cum ar fi asm.js.

Si, pentru ca am vorbit de jocuri, mi se pare foarte interesant cum doar acum 5-7 ani jocurile bazate pe JavaScript erau destul de simpliste, iar acum sunt comparabile cu cele de pe PC sau console.

Cred ca revolutia web, pe care multi o asteptau, incepe sa prinda avant. In sfarsit Web-ul este o platforma in adevaratul sens al cuvantului si JavaScript un limbaj cu adevarat apreciat.

Succesul se datoreaza tuturor partilor, nu mai este vorba doar de ECMA sau doar de producatorii de browsere, acum este o adevarat dinamica. Revolutia Web este in plina desfasurare!

Cand vine vorba de backend, lumina reflectoarelor a fost asupra Node.js. Acesta incepe sa devina un jucator important. Au aparut frameworkuri noi si nu mai este o platforma folosita predominant de hackeri dornici sa exploreze tehnologii noi, ci si de companii mari, cum ar fi PayPal, LinkedIn si Yahoo, oferind un vot de incredere pentru acesta. Cred ca Node.js incepe sa-si gaseasca locul si o nisa de piata, iar eu, un fan JavaScript, nu pot sa fiu decat incantat.

Un avantaj al Node.js este ca nu trebuie sa ai grija mai multor versiuni de JavaScript, asa cum este necesar in browser. Asta permite folosirea ultimelor facilitati ECMA in mod liber, un mediu in care poti dezvolta JavaScript fara dureri de cap.

Tehnologic vorbind, a fost un an foarte interesant pentru web development.

In final, va doresc tuturor un 2014 extraordinar de bun!