Migrând de la Wordpress

Read this post in English

Share on:

Am acest blog de 12 ani.

În 2008, când am început blog-ul, Wordpress era cea mai populară platformă open source pentru blogging.

O dată cu trecerea timpului, au fost descoperite multe probleme de securitate.

Plugin-urile, motorul principal pentru extinderea platformei și motivul principal pentru care era atât de populară, creau îngrijorare din punct de vedere arhitectural.

Astăzi, după toți acești ani și cu toate aceste probleme de arhitectură și de securitate, Wordpress a ajuns sa fie… cea mai populară platformă PHP de pe Internet! Codul vechi este în continuare folosit de ultimele versiuni, iar majoritatea pluginurilor din 2008 sunt încă functionale!

Pe măsură ce a trecut timpul (iar eu am scris din ce în ce mai puțin), a devenit evident că petreceam mai mult timp menținând platforma Wordpress actualizată decât scriind.

Așa că am decis într-un final să migrez la Hugo!

Hugo este un generator de site-uri statice, realizat in Golang. Site-ul construit cu Hugo este static, și (în mod și mai bizar) nu are baze de date, sunt doar fișiere de configurare și de tip Markdown. Așa că rezultă o platformă care aproape că nu mai are nevoie de mentenanță.

Împreună cu noua platformă a venit și o nouă temă, care are un design mai modern și o funcționalitate deosebit de căutată în vremurile noastre: modul de noapte!

Jekyll este probabil cea mai populară platformă pentru generat site-uri statice, dar este făcută cu Ruby așa că am preferat Hugo pentru că template-urile folosesc sintaxa de Go Templates. Este vorba mai mult de gusturi decât de altceva.

Iar cu acest update, vă invit să vă bucurați de acest blog, acum chiar și mai static!