Docker in interiorul wsl2

Read this post in English

Share on:

Introducere

Recent am fost pus într-o situatie dificilă. Am primit un laptop cu Windows. Partea și mai ciudată a fost că eu eram singurul din toata echipa tehnică care a primit un laptop cu Windows, toți ceilalți colegi aveau Mac. In mod evident, proiectul nu a fost făcut niciodată sa funcționeze pe Windows.

Singurii care au mai primit Windows în trecut l-au folosit în jur de o săptamană, până când le-a venit MacBook-ul, dar pe măsură ce treceau zilele (și săptămânile), a devenit evident că acesta nu o să fie și cazul meu.

Având in vedere că suntem în anul 2021 și criza cipurilor este în plină desfășurare, a trebuit să mă descurc în condițiile date.

Inițial am încercat opțiunea evidentă, Docker for Windows și Git for Windows, dar nu s-a dovedit a fi o idee prea bună. Problema este că aplicațiile Windows au nevoie de terminator de linie in stil Windows (\r\n), pe cand aplicațiile de Linux și macOS folosesc terminator de tip Unix (\n), și s-a dovedit foarte dificil să-mi dau seama unde e nevoie de unul și unde de altul. Chiar și atunci cand mi-am dat seama care se folosește unde, tot aveam problema că nu puteam face commit cu fișierele cu terminații diferite și trebuia sa le fac stash înainte de fiecare pull.

Cum funcționează

 1. Descarcă și instalează WSL2 folosind instrucțiunile de aici: https://docs.microsoft.com/en-us/windows/wsl/install-win10

 2. Restartează Windows (pentru că asta e ceva ce faci atunci când lucrezi cu Windows)

 3. Din "Microsoft Store" instalează o distribuție de Linux (în acest tutorial voi folosi Ubuntu)

 4. După ce s-a instalat distribuția, setup-ul va cere crearea de cont cu parolă, folosește ceva adecvat, acest cont se va folosi doar în interiorul distribuției Linux;

 5. Deschide un PowerShell cu drepturi de admin și rulează următoarele comenzi:

  wsl --set-version Ubuntu 2 wsl --set-default Ubuntu

 6. Pentru a verifica dacă pasul anterior a rulat cu succes, în aceeași instanță de shell rulează wsl -l -v, unde rezultatul ar trebuie să fie o linie cu Ubuntu și versiunea 2

 7. Acum putem instala Docker, folosind pașii de aici: https://docs.docker.com/engine/install/ubuntu/#install-using-the-repository

 8. Suntem aproape gata, trebuie doar să facem să pornească serviciul de Docker automat;

 9. Apasă "Start" și apoi "Task Scheduler";

 10. Apoi "Actions" > "Create Basic Task...";

 11. Dă-i un nume și apasă Next;

 12. în secțiunea de Trigger selectează "When I log on" și apasă Next;

 13. în secțiunea de Action selectează "Start a program" și apasă Next;

 14. în ecranul "Start a program" valoarea pentru "Program/script:" va fi "C:\Windows\System32\wsl.exe" și în "Add arguments (optional)" adaugă "-u root service docker start" și apoi apasă Next și Finish;

Asta este tot, după un restart de Windows, daemon-ul de Docker ar trebui sa porneasca automat.

Am observat ca uneori Windows nu rulează task-urile de startup dacă laptopul nu este la încărcat, dacă ai această problemă, sau Docker pur și simplu nu pornește, rulează în interiorul distribuției:

service docker start

O sugestie

Dacă folosești calculatorul doar pentru dezvoltare de software, ar trebui să iei în considerare distribuțiile de Linux mai prietenoase, cum este Ubuntu. Aplicații ca Docker și Git rulează mult mai bine pe Linux și suportul pentru aplicații ca IntelliJ și VS Code este foarte bun. Dacă nu ai încercat niciodată, sunt mult mai prietenoase cu utilizatorul decât ai crede.

Să folosești Docker pe orice altceva decât Linux este un compromis, chiar și pe Mac, ca să nu mai vorbim de Apple Silicon care este un compromis chiar mai mare decât Windows.

Folosesc Ubuntu pe calculatoarele mele personale de mai mult de un deceniu și, cu foarte puține excepții (cum ar fi interacțiunea cu unele aplicații web ale statului român), nu am avut nevoie de altceva.