Passing Magento Developer Plus certification

Read this post in English

Share on:

De ceva mai bine de un an de zile am inceput sa lucrez pe platforma Magento. In primavara anului trecut, un coleg de la Optaros si-a dat examenul de certificare pentru Magento Developer Plus. De atunci a inceput sa-mi placa ideea de a da certificarea, mai mult ca sa ma motiveze sa invat dedesubturile Magento.

Acum cateva luni am fost inscris intr-un grup de studiu pentru certificare in cardul companiei. Aceasta a fost prima data cand am fost sponsorizat pentru o certificare (da, pana acum totul a fost pe banii mei). Sa te pregatesti in cadrul unui grup a fost o cu totul alta experienta.

Cei care au mai multa experienta intr-un anumit domeniu echilibreaza situatia pentru ceilalti si pot oferi explicatii mai bune din propria lor experienta. E mai usor sa intelegi cand ai exemple concrete, decat sa incerci sa-ti imaginezi scenarii.

Certificarea este disponibila prin Prometric. Deci, cand te-ai hotarat, poti intra pe site sa cumperi un voucher si sa iti programezi examenul.

Pretul unui voucher este de 260$, nu foarte mic, dar daca reusesti sa-ti convingi seful sa il plateasca, probabil nu va fi asa grav. 🙂

Dar sa trecem la subiectul mai interesant, pregatirea.

Materiale
Magento nu sta prea bine la subiectul asta, materialele sunt putine si nu sunt centralizate.

Sursele mele au fost:
Magento® Certified Developer Plus Exam Study Guide – e imperativ sa citesti ghidul si sa incerci sa gasesti raspunsurile la toate intrebarile.
Magento training – in special Fundamentals of Magento Development
– bloguri – nu vreau sa dau nume, sunt multe si multi care scriu despre problemele pe care le intalnesc si care povestesc despre ce este examenul.

Din pacate nu ai modalitatea, cum este la PHP, ZF sau Symfony, sa gasesti cam tot ce ai nevoie intr-un singur loc. Practic, depinde de noroc si skilluri de cautare, nu exista mereu o “varianta oficiala”. Lucrurile devin mai ciudate cand gasesti mai multe abordari in functie de versiune.

Cum m-am pregatit eu
Am inceput cu trainingul video. Nu este perfect, dar ajuta mult. Cred ca problema pentru majoritatea certificarilor este ca nu lucrezi cu toate modulele disponibile, la fel cum in PHP nu ai posibilitatea sa lucrezi prea mult cu socketuri si streamuri.

Chiar daca nu primesti codul si uneori sunt greu de urmarit si transcris exemplele, cred ca tutorialele video sunt una dintre cele mai importante surse in momentul actual.

In al doilea rand, cu Study Guide-ul in mana, am inceput sa incerc sa raspund la intrebarile din el. Cand am intrat in study group, munca s-a impartit la toti cei din grup. Avantajul meu a fost ca era a doua generatie de grup si am putut profita de documentatia deja construita de primul grup.

Daca te pregatesti singur, cred ca cel mai important este sa incepi, este cel mai greu pas. Iar daca nu stii de unde sa incepi, cauta pe Google intrebarile din Magento, sunt multi care au scris deja explicatiile.

Cel mai usor se gasesc raspunsuri pentru intrebarile de la primele capitole. Pe masura ce numarul capitolului creste si rezultatele pe Google scad.

Dar dupa primele intrebari ar trebui sa intelegi despre ce este vorba si teoretic nu vei mai avea nevoie de documentatie.

Foloseste Mage::log(Varien_Debug::backtrace(true, false)); pentru stack trace si xdebug (http://xdebug.org/) pentru a urmari ce se intampla in spate.
Cu rabdare, toate intrebarile isi gasesc raspunsul.

Pentru ca a fost un grup, studiul a fost mult mai usor pentru mine, dar chiar si asa, pentru a fi sigur de raspuns am studiat adanc in cod.

Examenul
Unele intrebari sunt dificile, dar sunt si intrebari accesibile. Cam toate gradele de dificultate se intalnesc in examen.

Pentru Plus, examenul dureaza 2h, nu 2.5h, cum scrie in guide.

Daca optezi pentru Plus, exista 11 intrebari de Enterprise si de dificulatate mai ridicata, din care trebuie sa rezolvi 7 corect, practic in asta consta diferenta de dificultate. Aici conteaza cata experienta ai pe Enterprise.

In fiecare ghid subiectele sunt defalcate procentual pe capitole.

Pentru ca la certificarea fara Plus nu exista intrebari de Enterprise inseamna ca trebuie raspunzi doar la procentul necesar ca sa iei examenul, nu sa faci un minim pentru un anumit capitol.

Lucrurile care se fac in mod uzual sunt studiate in amanunt, e important sa intelegi cum functioneaza fiecare functie pe care se pune accentul din fiecare modul si ce fac toate tag-urile din fisierele xml.

In general sunt lucruri cu care lucrezi, sau mai bine zis cu care este o probabilitate buna sa lucrezi din modulele listate in ghid.

Dupa examen
Inainte sa iesi din sala vei afla daca ai trecut sau nu. Cand iesi din sala vei primi o hartie cu numarul de intrebari corecte din totalul de intrebari pe fiecare sectiune.

In cazul in care nu ai avut succes, vei primi de la Magento un mail cu un voucher cu o reducere pentru o ulterioara incercare. Ei spun ca ar trebui sa mai studiezi cam 3 saptamani inainte de a incerca din nou. Oricum, dupa ce ai dat examenul o sa ai o viziune mai buna daca esti pregatit sau nu pentru o noua incercare.

Dupa cateva zile (cred ca 3 in cazul meu) vei putea sa-ti vezi si profilul pe site-ul Magento, pentru referinta.

Diploma ajunge cam intr-o luna in Romania, la adresa care este trecuta pe site-ul Magento.

Multa bafta!