Examenul Zend PHP5.3 Certified Engineer

Read this post in English

Share on:

Dupa cum spuneam intr-un blog anterior, cand Zend a lansat noua certificare ZCE 5.3 am primit un cod de discount pentru voucherul de certificare, valabil pana la finalul anului 2010. Am vrut sa profit, asa ca in ultima saptamana din an am cumparat voucherul.

Aveam deja experienta de la certificarea ZCE 5, despre care am vorbit la momentul respectiv.

Am vrut ca pana la finalul concediului, adica pe 7-I sa o dau.

Termenul a fost cam scurt, am avut teoretic aproape doua saptamani sa ma pregatesc, dar pentru ca acestea erau in preajma sarbatoriilor timpul a fost de fapt mult mai scurt.

Zend PHP5 Certification Study Guide – 2nd Edition

Am inceput studiul cu Zend PHP5 Certification Study Guide – 2nd Edition. Cartea chiar daca nu inglobeaza noiile facilitati 5.3 nu este depasita. Pentru ca nu era prima data cand o citeam deja intr-o buna masura a fost mai mult o recapitulare. Am incercat ca pentru fiecare capitol sa fac un exemplu care sa probeze functionalitatea si unul ca sa probeze cazurile pentru care nu se aplica. Cu toate acestea in 4 zile am reusit sa parcurg intreaga carte.

Ca o sugestie, pentru partea de stream-uri si SPL de exemplu, unde este destul de greu de studiat direct din manual ghid-ul mi se pare un inceput bun.

Pentru ca pana la urma cartea este un ghid, in timp ce am citit cartea m-am uitat in capitolele corespunzatoare din manualul de pe php.net pentru o imagine mai larga.

Mock tests

Inainte sa termin cartea am incercat sa fac un mock test pentru PHP5 si spre marea mea surprindere rezultatul a fost “Excellent”. Mock testele le am de cand am dat ZCE 5, iar pentru ca exista o frecventa destul de mare cu care se repetau intrebariile nu am folosit decat 3 atunci. Si acum am facut doar doua din acelasi motiv. Testele sunt foarte utile pentru partea de PHP 5 pentru ca dupa parerea mea, asa cum era si in descrierea lor, acestea sunt mai complicate de multe ori decat examenul in sine. Totusi nu faceti foarte multe, mai ales daca rezultatele la primele sunt slabe pentru ca va pot induce intr-o falsa incredere din pricina intrebariilor repetitive.

Zend PHP 5.3 Study Guide

Cand am terminat cartea am trecut la ghidul gratuit Zend PHP 5.3 Study Guide, care se poate decarca de pe pagina cu detaliile legate de certificare, partea dreapta. Ghidul este in versiune beta si se simte. Cred ca toti cei care vorbesc despre el spun ca are multe bug-uri, si pana la urma este adevarat. Unul dintre cele mai amuzante mi se pare la pagina 109, intrebarea 12, raspunsul la intrebare este D… care nu este afisat in pagina. Dar parerea mea este ca acolo unde sunt bug-uri acestea vor fi gasite relativ usor si nu vor induce in eroare.

Se simte mult mai tare ca acesta este un ghid decat la cartea precedenta, este mult mai sumar si abstract si te obliga sa studiezi manualul.

La finalul fiecarui capitol sunt intrebari, nu am avut rezultat 100% decat la doua capitole. Intrebariile sunt dificile, mai dificile decat la examen in sine dupa parerea mea. Cu toate astea cititi fiecare intrebare cu atentie pentru ca asa va fi si la examen.

Ca sa trec prin tot ghid-ul mi-a mai luat inca 2 zile pentru ca eram incins deja de la cartea precedenta.

Ziua dinainte de examen

Am citit pe blog-ul lui Lorna “lornajane” Mitchell ca inainte de examen e bine sa recapitulezi cateva subiecte mai delictate. Eu in ultima zi am inceput sa recapitulez lucrurile care necesita mai multa memorie decat intelect, cum ar fi zeciile de functii pentru string-uri si array-uri. De asemenea cred ca merita repetat si SPL.

Examenul

Dupa nu foarte mult timp de studiu a venit si momentul examenului.

La fel ca si data trecuta, m-am programat pe Internet cu o zi inainte si m-am prezentat in centrul Pearson VUE.

Examenul in sine nu mi s-a parut mult mai dificil decat cel anterior. Mi se pare ca se pune mai mult accent pe notiuni mai high level de OOP si SPL decat in cel precedent. Stilul intrebariilor mi se pare similar, poate un pic mai multe intrebari “type in”, dar asta se poate sa fie doar norocul meu pentru ca intrebariile sunt selectate dinamic dintr-o serie de intrebari de diferite grade de dificultate.

Timpul de 90 de minute a fost suficient pentru a parcurge toate intrebariile cu atentie si a face review la care nu eram sigur. Data trecuta am terminat cu aproape jumatate de ora inainte, acum nu mi-au mai ramas decat 10 min, poate pentru ca am incercat sa nu ma grabesc de loc.

MULTA ATENTIE! Este foarte important sa citesti intrebariile cu antetie si sa le recitesti de cate ori este nevoie pana cand esti sigur ca ai inteles ce se cere. Unele intrebari sunt formulate mai ciudat si pot induce foarte usor in eroare. Nu intra in panica, daca ai dubii poate trebuie sa marchezi intrebarea pentru review si sa te intorci la ea la final.

Eu personal la inceputul examenului am emotii si primele intrebari le marchez pentru review pentru ca nu reusesc sa ma concentrez suficient.

Fata de acum 2 ani, cand lucram mult mai mult cu PHP brut si mai erau si unele servere de PHP 4 anul trecut am lucrat mai mult cu framework-uri open-source. Asta poate fi un dezavantaj pentru ca nu mai lucrezi atat de mult direct cu functii de core. Dar fata de prima certificare recunosc ca am studiat mult mai putin, probabil si experienta isi spune cuvantul dar si faptul ca ocazional mai rasfoiesc vechiul ghid de certificare.

Iar cu acestea fiind spuse a venit timpul sa pun prima bifa pe rezolutia de an si sa atasez noua sigla la blog.

Pentru aceia care se pregatesc, va urez mult succes!