A mai trecut un an iar PHP 6 nu va veni

Read this post in English

Share on:

A mai trecut un an iar PHP 6 nu va veni.

De 2 ani astept PHP 6, cred ca a devenit mai mult un blog traditional cu care sa inchei anul.

PHP 6 nu va mai veni pentru ca trunk-ul a fost abandonat si refacut dintr-unul de 5.3.

In alta ordine de idei PHP 5.3 castiga popularitate. Frameworkuri precum Zend Framework si Symfony pregatesc pentru anul 2011 cate o versiune in 2.0 care va avea nevoie de PHP 5.3+. Chiar si CodeIgniter, un framework traditional PHP 4, va necesita o data cu versiunea 2.0 minim PHP 5.1.6.

Mai mult, certificarea oficiala Zend pentru PHP este mai nou ZCE 5.3, iar aceasta devine destul de populara, chiar daca a fost lansata doar cu cateva luni in urma.

Dar un nou an se incheie si este timpul sa bifam realizariile din rezolutia de anul trecut si sa o scriem pe urmatoarea.

Anul trecut am terminat masterul, cu asta am incheiat mult prea multi ani de scoala decat imi doresc sa calculez. De fapt aceasta este prima iarna cand nu sunt intr-o forma de invatamant, poate de asta mi se pare ca am ceva mai mult timp liber :).

Am schimbat locul de munca, iar cu asta am fost fortat sa folosesc cateva lucruri care erau pe lista de TODO de ceva vreme:

  • Linux
  • Symfony Framework Linux era un subiect in jurul caruia ma invart inevitabi de destul de multi ani, fara sa-l aprofundez de loc. A fost mereu pe lista mea de “todo”, dar niciodata nu am avut atata rabdare ca sa intru in detalii cu el sau nu am avut continuitate atunci cand am facut-o. Cand am ajuns la noul loc de munca m-am trezit in fata unui calculator cu Ubuntu si un pic de panica m-a cuprins.

Dupa cateva luni am facut un nou pas, pentru prima data in viata mea am fost la un curs profesional. Cursul era organizat de Info Academy. Platit din buzunarul meu si usor suprapus cu programul de lucru. Dar am ajuns la concluzia ca trebuie sa-l fac. Probabil nu suna ca mare lucru, dar pentru mine care sunt in general autodidact a fost destul de ciudat. Acum ca s-a terminat pot spune ca a fost o foarte buna investitie si il recomand.

Undeva pe parcursul cursului mi-am dat seama ca e timpul sa mai fac cate un boot in linux si acasa. Urmatorul pas a fost reconfigurarea boot managerului sa booteze direct in linux. Acum, dupa ce folosesc aproape exclusiv linux, am ajuns la concluzia ca este suficient de user friendly incat sa fie o alternativa reala pentru Windows.

Symfony framework este alt subiect prafuit pe lista de “todo”. Desi am mai abordat CodeIgniter si Zend Framework, de Symfony nici macar nu m-am apropiat pana anul trecut. Se simte diferenta fundamentala de concept dintre ZF si Symfony, iar eu am simtit-o pe pielea mea. Acesta a fost alt motiv de panica pentru mine la noul loc de munca, pana la urma “all frameworks suck”.

Nu este un framework usor de invatat din pricina conceptelor, dar acum sunt de parere ca merita. Ce-mi place cel mai mult la acest framework este generarea de CRUD, care se face foarte usor si totusi este foarte puternica si flexibila. De asemenea flosirea fisierelor YML, care se pare ca au fost preluate de la Ruby on Rails, este o alternativa mult mai buna la fisierele ini care sunt suportate nativ in PHP.

Ca sa concluzionez, 2010 a fost un an bun, cu multe realizari, chiar daca nu am bifat totul pe rezolutia de anul trecut, cred ca am bifat destule.

Iar acum va urez un an 2011 mai bun si plin de realizari! La multi ani!