Claudiu Persoiu

Blog-ul lui Claudiu Persoiu


Google stie acum unde stau

without comments

Acum mai bine de un an de zile am scris un blog, in care ziceam ca Google nu stie unde stau.

Problema era ca Goole Maps avea o acoperire deosebit de proasta pentru Romania, iar Yahoo! Maps este o alternative mult mai buna pentru aceasta parte a europei. Inca mai cred ca Yahoo! Maps este o alternativa mult mai buna dar am fost surprins totusi de un lucru. In decursul tipului am tot intrat pe Google Maps pentru ca sa vad cum mai sta acoperirea pe Bucuresti, practic era o singura cale reprezentata pentru a ajunge de la autostrada A1 la A2 si nimic mai mult.

Acum aproximativ o luna, am intrat din nou pentru ca trebuia sa construiesc o aplicatie de turism in Romania si… surpriza, surprize, chiar daca pozele din satelit sunt de calitate mai proasta acum, am putut nu doar sa gasesc folosind cautarea strada pe care stau dar si blocul. Mai mult de atat, am putut calcula trasee alternative catre diverse locatii din Bucuresti.

Se pare ca Google a inceput sa aiba ceva mai mult interes pentru aceasta zona din centru Europei, acum permitand formarea unei concurente reale cu Yahoo!. Asta este un foarte mare avantaj pentru cei care au telefoane cu Android si folosesc Google Maps ca aplicatie de GPS. Acum cativa ani, sa folosesti Google Maps in Romania era complet inutil, puteai sa vezi intradevar imaginile din satelit, dar cam atat, nu puteai sa gasesti adrese utile, iar daca erau cumva marcate pe harta nu puteai sa calculezi un traseu catre acestea.

Pana la urma aplicatia am rezlizat-o folosind Google Maps, desi inca sunt de parere ca Yahoo! Maps este o foarte buna alternativa, atat de punctul de vedere al calitatii cat si ca API. Si ca tot vine vorba de API, ambele mi se par ok si nu cred ca acest criteriu este unul de diferentiere intre cei doi giganti.

O chestie putin socanta totusi legata de Google stie unde stau a fost intr-o seara cand curios sa vad daca GPS-ul de pe telefonul meu functioneaza am iesit pe balcon. Totul a fost ok, m-a gasit cu o aproximatie intre 50 si 100m pe harta Google folosind conexiunea mea de wireless pentru transferul de date. Intr-o alta seara un prieten a venit la mine si am incercat acelasi lucru, tot pe aceeasi conexiune de internet, acelasi program Google Maps, cu o apximatie constanta de 100m.

Teoretic nimic anormal, totul a devenit bizar cand a doua zi am aflat ca de fapt telefonul lui nu are GPS, deci ce vedeam noi era ultima conecare de la dispozitivul meu… deci Google chiar stie unde stau… la propriu…

Written by Claudiu Persoiu

1 March 2010 at 9:38 PM

Posted in Diverse,Web stuff

Tagged with ,

Leave a Reply