Zend PHP5 Certified Engineer

Share on:

Si a venit si momentul examenului (a si trecut). Dupa poate ceva mai putin timp decat ar fi trebuit pentru studiu, in ultima zi de concediu am decis sa sustin examenul.

Taxa am platit-o direct la Zend cu un card Visa Electron. Apropo, sa nu faceti aceeasi gresala ca mine, nu incercati sa platiti cu alt card decat cel personal! Am avut aproximativ 5 incercari, doua telefoane in Germania si unul in USA am ajuns sa-mi fac card pentru a cumpara examenul si alte cateva produse! Evident exista si alte metode de plata, dar nu la fel de rapide.

Cand am ajuns la programare, a fost deosebit de simplu, poate prea simplu pentru mine. Totul a mers conform planului, m-am programat si am asteptat ziua examenului.

Ziua examenului. Pentru ca nu aveam nici cea mai mica idee unde se afla centrul ales de mine din cadrul complexului Facultatea de Drept Bucuresti, am decis sa dau un telefon preventiv… nici un raspuns, am mai incercat, era suficient de tarziu cat sa fie cineva acolo si totusi… nici un raspuns.

Am hotarat sa ma duc acolo. Nu mica mi-a fost surpriza cand nimeni nu a auzit de Pearson VUE, iar cand spun asta nu ma refer la femeile de servici care tineau locul de portarului, ci la cei care raspund la telefonul de pe site. Dupa suficiente legaturi din centrala am gasit si centrul (undeva in dreapta) este de fapt un centru CISCO afiliat Person VUE.

Examenul a fost exact asa cum a fost descris pe site, singur in sala, fara obiecte personale, iar acelea care poti sa le iei cu tine in sala de examen nu pot sa le scoti. Examenul este supravegheat cu o camera, care ma facea sa cred ca voi auzi “zzz, zzzz” in timpul examenului de la zoom, dar nu a fost asa.

Examenul, asa cum scrie si in manualul de la Zend, se bazeaza pe experienta cu PHP. Trebuie sa ai cel putin idee de elementele PHP si in special sa ai ochiul format pentru debuging. Cum era de asteptat se analizeaza mai mult elementele atipice de implementare, functii standard PHP si mai putin capacitatea de a scrie cod, dar pana la urma este grila, nuprea aveau cum sa faca altfel. Examenul nu mi s-a parut foarte dificil, dar nici simplu. Se vede clar experienta cu PHP in intrebari, se vede cine s-a “jucat” si cine nu.

La finalul examenului, mi-a aparut “Congratulations you have passed the exam”, sau ceva de genul asta, eram prea fericit ca sa mai memorez.

A doua zi lucratoare am avut si profilul completat pe site, desi puteam sa-l editez la cateva ore de la terminare (de cand am ajuns acasa).

Acum astept diploma care se trimite prin posta, cred ca asta se trimite din Israel deci… o sa fie un cadou frumos de Craciun probabil…

Am uitat sa amintesc de “mock” testele pentru examen. Desi am primit la pachet 10, nu am folosit decat 3, iar cu fiecare test facut scorul a crescut. Din pacate motivul pentru crestere este ca intrebarile se repeta (nu toate dar suficiente) si nici macar nu le-am regasit in examen, forma este asemanatoare, dar diferentele sunt mari in continut. Va sfatuiesc sa nu luati pachete mari pentru ca rezultatele nu o sa mai fie relevante dupa primele teste.

Am citit pe alte bloguri care testul este mai ushor decat examenul. Eu nu am aceeasi parere, gradul de complexitate este de fapt similar, doar intrebarile deosebit de stufoase nu se regasesc in examen, in rest sunt similare.