Cartile pentru Zend Certified Engineer 2017

Read this post in English

Share on:

De curand am trecut examenul pentru Zend Certified Engineer 2017, certificare oferita de Rogue Wave.

Desi experienta este cel mai important lucru pentru o certificare, cartile sunt cel mai bun mod de a-ti largi cunostintele, in opinia mea.

Pentru ca o certificare este ceva foarte specific, nu sunt foarte multe carti relevante disponibile.

Inainte de a incepe, trebuie notat ca cea mai exhaustiva resursa pentru a invata PHP este manualul, intotdeauna trebuie trecut prin toate clasele si functiile care sunt disponibile.

Zend Certified Engineer Exam Study Guide 20$

Am cumparat aceasta carte doar pentru ca am vrut sa-i fac un review si sa-mi castig dreptul de a-mi exprima parerea despre ea.

Acest ghid a fost introdus cu certificarea pentru PHP 5.3 si pe atunci era gratuit. Calitatea cartii s-a imbunatatit continuu intre timp, dar niciodata foarte mult, iar de la un moment nu a mai fost o resursa gratuita.

Am sperat ca in timp o sa devina din ce in ce mai bun, dar nu a fost asa. Este o carte scurta, cu font mare si multe, multe greseli.

Singura parte buna este ca la fiecare capitol exista intrebari. In afara de asta nu este o resursa prea buna si in mod sigur nu valoreaza 20$, probabil 5$ era mai aproape de realitate, avand in vedere ca de la o versiune la alta doar au actualizat-o doar cate putin si doar au adaugat noile schimbari si aditii din limbaj. Nici macar intrebarile nu par sa se schimbe prea mult in timp.

Asa ca daca vei cumpara o singura carte, mai bine sa o cumperi pe urmatoarea.

PHP 7 Zend Certification Study Guide – Andrew Beak – Apress 2017 – 19.99$

Cartea analizeaza in mai mult detaliu toate sectiunile din certificare, are peste 300 de pagini.

Aceasta carte arata mai mult ca o carte de programare decat un ghid. Calitatea cartii este mult mai buna decat cea a ghidului oficial, dar asta nu e dificil daca luam in considerare cat de slaba este calitatea aceluia.

Si in aceasta carte sunt intrebari dupa fiecare capitol, lucru util pentru a-ti testa cunostintele intr-un format apropiat examenului. Totusi intrebarile par un pic mai “blande” decat ghidul, examenul in sine are multe intrebari foarte “tricky”.

Evident acest ghid nu este chiar complet, nu poti avea cu adevarat un ghid care sa trateze absolut toate detaliile intr-o singura carte si, chiar daca ar exista, probabil nu ai avea timp sa o citesti.

Daca vei cumpara o singura carte, recomandarea mea este sa o iei pe aceasta, pentru ca este o carte, nu doar un ghid la nivel foarte inalt (si calitate joasa).

Zend PHP 5 Certification Study Guide, Third Edition – php[architect] – 22$

Daca ai impresia ca am gresit versiunea, ce pot spune? Ai dreptate!

Am vrut sa adaug si aceasta carte la lista pentru ca, pentru mine, a fost cel mai bun ghid de studiu. De-a lungul anilor au fost mai multe ghiduri, dar acesta mi-a placut cel mai mult.

Pentru certificarea de PHP 5 nu exista un ghid oficial de la Zend, doar prima editie din aceasta carte. A fost o carte de programare interesant de citit. Uneori cand vreau sa-mi reamintesc ceva ce nu am mai folosit de multa vreme, sau deloc, citesc capitolul din aceasta carte.

Cand am dat examenul pentru certificarea de PHP 5.5 (pentru ca a trebuit sa le am pe toate), am fost placut surprins sa aflu ca exista o noua versiune a aceastei carti.

Este in esenta aceeasi carte, dar actualizata pentru noua certificare. Poate doar imi place mine stilul de a scrie al lui Davey Shafik.

Cartea imi da senzatia ca e mai plina de informatii, mi se pare ca aduce mai mult cu un ghid de studiu decat cartea precedenta.

Totusi, aceasta carte nu are intrebari si nu mai este de actualitate.

Daca ai timp, poti sa o citesti oricum, eu o consider o carte buna de PHP.

Concluzii

Nu exista prea multe carti pentru aceasta vertificare, dar daca ar trebui sa aleg o singura recomandare, probabil ar fi: “PHP 7 Zend Certification Study Guide” de la Apress.

Din pacate nu prea exista competitie, pentru ca “Zend PHP 5 Certification Study Guide, Third Edition” de la PHP Arch nu mai este de actualitate, iar ghidul oficial pur si simplu nu valoreaza 20$.

Daca seful tau iti cumpara cartile, eu sugerez sa le iei pe toate! Pana la urma costa: 20$ + 19.99$ + 22$ = 61.99$! Nu e rau pentru trei carti de programare!