PHP6, doar o alta poveste… (PHP6 si cartile)

Read this post in English

Share on:

Gata, razboiul s-a terminat, PHP7 s-a lansat, iar PHP6 va ramane doar o legenda, o poveste a versiunii care nu a existat.

Dupa o vreme nu cred ca se mai astepta nimeni sa apara, au trecut totusi aproape 10 ani, dintr-un total de 20 de ani de viata pentru PHP.

Dar cum se poate ca o versiune atat de asteptata sa nu apara de loc?

Sa incepem cu inceputul, cand, acum aproximativ 10 ani, PHP devenea un limbaj “serios”. Dupa versiunea PHP5, model obiectual avea in sfarsit vizibilitate specifica pentru metode si proprietati, obiectele nu mai erau copiate, ci trimise prin referinta. Aceste facilitati au generat o multitudine de framework-uri obiectuale, care acum erau destinate si mediului enterprise, nu doar pentru site-uri micute.

In tot acest context exista o problema, internationalizarea.

Asa a aparut PHP6, trebuia sa fie un limbaj care sa foloseasca nativ Unicode, mai specific UTF-16. Asa totul se va procesa intr-un format unic si international.

Proiectul a fost pornit si intretinut de Andrei Zmievski. Poate astazi nu multi au auzit de Andrei, dar acum 10 ani era foarte popular pentru proiecte precum Smarty si PHP-GTK.

Dupa cativa ani proiectul a ramas intepenit, iar atunci a aparut PHP5.3. Acesta, desi aducea schimbari importante, nu era o versiune majora pentru ca inca mai era speranta ca intr-o zi va fi un PHP6.

Existau totusi niste oameni plini de speranta! Si mai ales, care au fost gata sa monetizeze speranta!

Fie ca unii au fost autori, iar altii editori, ei stiau un lucru legat de carti (in special de cele tehnice) ca au niste lucruri clare: un public tinta si o perioada in care este relevanta.

Dar sa analizam si niste rezultate.

PHP 6 and MySQL 5 for Dynamic Web Sites: Visual QuickPro Guide (3rd Edition) (Peachpit Press – 2008) – Larry Ullman

PHP_6_and_MySQL_5_for_Dynamic_Web_Sites_Visual_QuickPro_Guide

Larry a scris mai multe carti, printre care: “PHP and MySQL for Dynamic Web Sites: Visual QuickPro Guide (2nd Edition)” si evident “PHP and MySQL for Dynamic Web Sites: Visual QuickPro Guide”.

Intamplator am avut ocazia sa rasfoiesc toate cele 3 carti, dar nu in ordinea cronologica ci pur intamplator am inceput cu “PHP and MySQL for Dynamic Web Sites: Visual QuickPro Guide (2nd Edition)”. Ce e interesant este ca similitudinea este izbitoare, practic a pus un 6 in titlu si in rest aproape ca nu a schimbat cartea de loc.

In general toate cartile Visual QuickPro Guide sunt carti pentru incepatori, iar de la o editie la alta lucrurile nu se schimba prea mult, doar se adapteaza.

Professional PHP6 (Wrox 2009) – Ed Lecky-Thompson, Steven D. Nowicki (Thomas Myer)

Professional_PHP6_Wrox_Programmer_to_Programmer

Interesant este ca in imagine apar 3 persoane, dar pe Amazon.com si pe Wrox apar doar doua nume, de asta am tinut sa-l trec separat, este vorba de Thomas Myer.

Ma intreb oare daca Thomas Myer a cerut sa dispara, sau a fost scos? E bizar sa ai numele pe o carte dar sa nu apari in lista de autori pe site-ul editurii.

Nu intamplator exista si o “Professional PHP5” – Ed Lecky-Thompson, Heow Eide-Goodman, Steven D. Nowicki, Alec Cove.

PHP 6/MySQL Programming for the Absolute Beginner (Cengage Learning PTR – 2008) – Andrew B. Harris

PHP_6_MySQL_Programming_for_the_Absolute_Beginner

Este intradevar o carte bizara, nu exista un echivalent de PHP5, ba chiar pe site-ul scriitorului nu mai exista alta carte de PHP: .

Exista oare un motiv? In cazul lui Larry Ullman era un alt subiect atins, un alt public tinta, dar in acest caz e doar ciudat, un singur autor, o singura carte de PHP si intr-o versiune fantoma, publicata in 2008.

PHP 6 Fast and Easy Web Development (Cengage Learning PTR – 2008) – Matt Telles, Julie C. Meloni

PHP_6_Fast_and_Easy_Web_Development

Fara prea multa dificultate am gasit si: “PHP Fast & Easy Web Development” – Julie C. Meloni

Ciudatenia acestei carti este ca Matt Telles nu mai are alta carte de PHP, desi are de Python, C# si C++.

Ceva imi spune ca poate el a fost adus doar ca sa actualizeze cartea originala la noul context. Am crezut ca este doar o parere presonala, doar ca la o cautare pe Google am gasit ca este si Technical Reviewer pentru “PHP 6/MySQL Programming for the Absolute Beginner (Cengage Learning PTR)”, carte care a fost prezentata anterior.

Beginning PHP 6, Apache, MySQL 6 Web Development (Wrox – 2009) – Timothy Boronczyk, Elizabeth Naramore, Jason Gerner, Yann Le Scouarnec, Jeremy Stolz

Beginning_PHP_6_Apache_MySQL_6_Web_Development

Cartea originala a fost evident: “Beginning PHP, Apache, MySQL Web Development” – Michael K. Glass, Yann Le Scouarnec, Elizabeth Naramore, Gary Mailer, Jeremy Stolz, Jason Gerner

Au iesit Michael K. Glass si Gary Mailer, iar in locul lor a intrat Timothy Boronczyk.

PHP a fost un limbaj foarte la moda in perioada respectiva, iar PHP6 a fost foarte asteptat.

Cum se poate totusi asta? Cum se poate sa existe atatea carti de la edituri importante pentru un limbaj de programare care nu a existat? Raspunsul este simplu: lacomie.

Exista doua explicatii posibile: ori autorul a incercat sa acapareze piata cu o noua versiune, ori editura a vrut sa forteze nota, in speranta de a capta piata. Probabil speranta era ca in momentul cand ar fi aparut, ar fi avut cartile deja disponibile pentru livrare.

Acesta este un alt motiv pentru care nu era un plan bun ca versiunea PHP NG sa devina PHP6, ar fi insemnat sa apara o versiune de PHP si sa aiba deja o serie de carti scrise, ba chiar scrise de cativa ani.

Pun pariu ca atunci cand s-a votat intre PHP6 si PHP7 erau niste editori plini de speranta.

In continuare, va urez lectura placuta!