A mai trecut un an iar PHP 6 ramane un mit – retrospectiva 2011

Read this post in English

Share on:

A devenit o traditie pentru mine sa incep retrospectiva anuala cu acest subiect.

PHP 6 este la fel de aproape de lansare cum era si anul precedent, sau acum doi ani, adica lipsit de perspectiva. In 2011, PHP 5.4 a ajuns la RC4 si probabil se va lansa in curand versiunea finala, lucru care inseamna ca inca nu se previzioneaza o data pentru lansarea PHP 6. Dar despre PHP 5.4 cu alta ocazie, este pe lista mea de “TODO” sa vad ce a ajuns in RC4.

Cum in PHP 5.3 cuvintele cheie pentru mine au fost namespaces, Anonymous functions, closures si garbage collector, in PHP 5.4 se pare ca aceste cuvinte cheie vor fi traits, din nou closures si scalar type hinting, alaturi de multe alte noutati.

Cand am scris primul meu blog anual despre PHP 6, lucram in principal la site-uri in romana, de acolo si dorinta mea pentru o versiune care sa suporte in mod nativ aceasta limba sau oricare alta fara nici o modificare. Pe atunci lucram in cea mai mare parte direct cu limbajul, de cele mai multe ori fara sa folosesc un framework . Dar de atunci a trecut mult timp si mutle lucruri s-au schimbat, acum folosesc aproape exclusiv framework-uri si platforme care m-au indepartat de limbaj oferindu-mi o noua perspectiva arhitecturala.

Dupa mai bine de un an in cadrul NCH, am decis ca este timpul pentru o schimbare. Si de data asta este vorba tot de o corporatie venita din state cu o sucursala in Romania. De data asta este vorba de Optaros. Desi nu intentionam sa-mi schimb locul de munca, am dat curs unei invitatii la interviu si pe scurt, am plecat. De mult simteam nevoia sa lucrez din nou pentru clienti externi, dupa experienta NCH unde toate proiectele erau interne, simteam nevoia de o schimbare.

Din nou proiectele sunt si mai mari, cu alte probleme de scalabilitate. Dar cred ca asta face web development-ul atat de interesant, cu cat ai probleme mai mari de scalabilitate, cu atat inseamna ca lucrezi la un proiect mai mare.

Anul trecut cuvintele cheie au fost Linux si Symfony framework. Pentru anul care tocmai s-a incheiat cuvintele cheie probabil au fost: Magento si Drupal.

Dupa o scurta perioada de lucru cu Magento, pot spune ca mi se pare incredibil cum o platforma atat de mare are atat de putina documentatie si de multe ori atat de multa inconsistenta. Este o plaforma foarte complexa cu care poti face foarte multe lucruri, dar cand vine vorba de documentatie, se pare ca abordarea se rezuma la a analiza core-ul. Venind din lumea Symfony, unde exista literalmente carti intregi de documentatie, puse la dispozitie in mod gratuit, mi se pare incredibil cat de putina si descentralizata documentatie este pentru Magento. Dar de asemenea este un subiect pentru un alt blog. Cred ca aici echipa Optaros m-a ajutat destul de mult ca sa inteleg cum sa abordez problemele.

Un alt eveniment important pentru mine acest anul trecut a fost Yahoo! Open Hack Day, eveniment tinut si in Romania in 2011. Nu stiu daca am mai vazut atata entuziasm si energie intr-un singur loc, intr-o singura zi. Pentru mine ca programator a fost o experienta de neuitat, unul din momentele care m-au facut sa-mi aduc aminte de ce am ales aceasta profesie.

In acest an am dat si examenul de certificare pentru PHP 5.3, chiar la inceptului anului. Examenul nu a fost atat de greu cum ma asteptam, desi se pare ca emotiile raman neschimbate. Faptul ca am mai sustinut un examen m-a ajutat mult, incredibil cat de multe lucruri iti aduci aminte cand le recitesti. Anul trecut mi-am propus sa sustin cel putin un examen de certificare pe an, deci trebuie sa incep pregatirile pentru urmatorul examen.

Concluzionand, 2011 a fost un an bun, plin de realizari si provocari, chiar daca nu am bifat foarte multe lucruri pe rezolutia de an, am realizat si multe lucruri care nu erau pe ea. Dar acum este timpul pentru o noua rezolutie de an.

Iar acum va urez un 2012 mai bun si mai plin de realizari! La multi ani!