Claudiu Persoiu

Blog-ul lui Claudiu Persoiu


PhoneGap – primele impresii

without comments

In ultima saptamana am vrut sa fac o mica aplicatie pentru mobil (Android). Initial am vrut sa o fac folosind Titanium, platforma cu care m-am mai jucat si am fost placut impresionat.

Totusi dupa ce am descarcat compilatorul si am facut prima aplicatie am avut o surpriza, aplicatia “Hello world” avea aproximativ 5M. Cum s-a ajuns la marimea asta? Simplu, Titanium compileaza aplicatile in cod nativ dar nu exista o metoda clara prin care sa determine ce API-uri sunt folosite, asa ca va introduce minimul necesar pentru toate functionalitatile. Perspectiva de o aplicatie care trece de 5M nu m-a incantat asa ca am inceput sa caut alternative.

Mi-am instalat Phonegap, am vrut sa fac un joc si cu aceasta plaforma de mult timp, dar avand in vedere ca nu are o instalare la fel de eleganta ca Titanium nu m-a incantat. Am facut o aplicatie “Hello world” si surpriza… ~200k! O dimensiune rezonabila pentru mine.

Evident exista o explicatie, Phonegap ofera acces la multe facilitati cum ar fi: accelerometru, camera sau contacte, dar nimic pe partea de prezentare. Partea de prezentare este facuta exclusiv prin HTML, CSS si JavaScript.

Intreagul proiect Phonegap se bazeaza pe faptul ca platformele importante au nativ un “web view” care poate parsa o pagina web.

In plus, pentru ca proiectul nu este la fel de “elegat” ca Titanium poti adauga facilitati destul de usor. De exemplu pentru Android exista un numar decent de proiecte care adauga facilitati in plus pentru platforma. Modul de incarcare al lor nu e foarte dificil dar nici plug & play. Practic sunt module de Java pentru Android care au si un API care poate fi apelat din “web view”. Acesta poate sa fie un avantaj, pentru ca exista multa lume care scrie module suplimentare care nu trebuie sa fie neaparat in “core”.

Pentru aplicatii simple care fac listari sau afisaza informatii, platforma este o alternativa interesanta, mai ales ca exista o serie intreaga de framework-uri JavaScript si CSS pentru formatare, cum ar fi: jQTouch, jQuery Mobile sau XUI. Platforma este foarte buna pentru a impacheta aplicatii de acest fel. De exemplu daca ai o aplicatie HTML pentru mobil si vrei sa-i adaugi functionalitate nativa in plus si sa o distribui compilata, Phonegap face o treaba buna.

Pe de alta parte chiar daca poti accesa de exemplu butonul de meniu, nu poti construi un meniu nativ.

Concluzionand, este o platforma cu o abordare complet diferita fata de Titanium. Daca Titanium se bazeaza pe faptul ca aplicatia va ajunge cod nativ cu API-uri native, cu tot codul scris in JavaScript, iar web view este una din optiuni, abordarea PhoneGap este ca toata prezentarea sa fie exclusiv in web view folosind HTML(5) + CSS si doar cateva API-uri specifice dispozitivelor care nu pot fi accesate din browser si nu sunt legate de prezentare sa fie expuse, cum ar fi vibratia, butoanele, etc. Avand in vedere aceste lucruri nu cred ca se poate face o comparatie reala intre platforme, doar programatorul poate decide care este abordarea de care are nevoie.

Written by Claudiu Persoiu

14 August 2011 at 3:05 PM

Posted in Diverse,JavaScript

Tagged with , ,

Leave a Reply