Povestea JavaScript spusa de Douglas Crockford la Yahoo!

Read this post in English

Share on:

Douglas Crockford on JavaScript

Cum eu sunt un mare fan al lui Douglas Crockford, inventatorul JSON, cu cateva saptamani in urma am descoperit o noua serie de prezentari. Prezentarile au avut loc in 2010 si se gasesc in pagina dedicata pe blog-ul YUI: http://yuiblog.com/crockford/.

De ce sunt fan Crockford? Au fost 3 lucruri care m-au surprins inca de la prima prezentare care am vazut-o cu el:

  • a sustinut cu inversunare ca JavaScript are si parti bune, dar acestea nu sunt intelese,
  • a spus ca JavaScript este un limbaj functional si trebuie luat ca atare pentru a descoperii frumusetea lui,
  • a fost unul dintre foarte putinii care a scos o carte adevarata de programare despre JavaScript si nu doar o colectie de efecte speciale cum au facut majoritatea pana la el.

Seria de prezentari “Crockford on JavaScript” de la Yahoo!, nu este tocmai noua dar totusi foarte de actualitate.

Ce este diferit fata de celelalte prezentari sustinute, este ca nu sunt focalizata pe sintaxa, limbaj si evident “good parts”, ci mai degraba pe intreaga imagine de ansamblu, toata povestea limbajului, inclusiv istoria limbajelor care au avut o influenta.

Prezentarile sunt destul de lungi, peste o ora fiecare, dar foarte interesante dupa parerea mea, mai ales daca esti fan al istoriei calculatoarelor.

Partea a treia poate fi un pic mai dificila pentru ca sunt niste notiuni care pot parea destul de bizare. Dar o data ce te familiarizezi cu ele, multe lucruri incep sa fie mai clare.