PHP ca limbaj general-purpose

Read this post in English

Share on:

PHP pentru desktop, merita?

PHP este descris pe Wikipedia ca fiind:

PHP: Hypertext Preprocessor is a widely used, general-purpose scripting language that was originally designed for web development to produce dynamic web pages.

Luand in considerare aceste lucruri, aplicatiile se impart in 3 categorii: web, command line si desktop.

Pentru mediul Web, PHP este cel mai popular limbaj open-source (si nu numai).

PHP CLI

PHP CLI (Command Line Interface) mi se pare foarte interesant, chiar daca este cam putin folosit. Multi prefera shell scripting, sau Perl fara nici un motiv real. Eu pot spune ca m-am jucat cu aceasta facilitate si mi-a placut rezultatul.

Framework-uri importante, cum ar fi Zend, Symfony sau Cake PHP se folosesc de PHP CLI pentru a genera proiecte, CRUD sau pentru alte facilitati care se pot folosi cu usurinta in linie de comanda.

In windows linia de comanda nu este tocmai populara, dar in linux este aproape imperativ. Pana la urma ce rost are sa faci un script in shell scripting daca poti sa folosesti un limbaj puternic si cu foarte multe facilitati cum ar fi PHP?

Dar CLI nu se limiteaza doar la linia de comanda, este de mai multe ori folosit pentru cronjob-uri, pipe-uri, socket-servere etc.

PHP-GTK

Cand vine vorba de php si desktop majoritatea se gandeste la PHP-GTK. Ce cred despre proiect? Nu e mort dupa cum scrie si pe site-ul oficial, dar nu este tocmai viu. Motivul? Gtk nu e tocmai simplu. Daca provi din mediul linux probabil nu e asa de dificil, daca insa ai lucrat mai mult pe web, nu e tocmai html… Cu toate acesta exista o comunitate in spate care inca sustine acest proiect.

Cu toate astea iti permite sa construiesti aplicatii desktop in PHP, compatibile cu o gama larga de sisteme de operare.

Dar este totusi o problema, aplicatiile rezultate nu sunt tocmai cod compilat, acestea trebuie sa ruleze folosind o masina virtuala de PHP.  De aici apare problema, cum distribui aplicatia? Daca ai o aplicatie mica, de cateva randuri, sa o distribui impreuna cu masina virtuala este cam complicat… De asemenea codul este vizibil, evident exista metode de a rezolva aceasta problema, dar asta nu este tocmai simplu.

Aceasta este probabil cea mai populara platforma PHP pentru desktop, daca se poate spune asta despre acesst mediu.

Documentatia, destul de stufoasa a fost preluata de la versiunea pt. C++. Nu este la fel de bine finisata cum e manualul oficial PHP de exemplu, dar cred ca este suficienta.

Winbinder

Fata de PHP-GTK are un dezavantaj, nu merge decat pe sisteme de operare MS Windows. Avantajul este ca are un API mult mai simplu. Daca ar fi sa aleg o platforma PHP pentru desktop, probabil Winbinder ar castga. Din pacate este in aceeasi stare, nu e mort dar nici viu. Si acesta se bucura de sprijinul unei comunitati, dar fara rezultate iesite din comun.

Problema cu codul compilat se regaseste si aici, ba mai mult problema legata de distributia platformei este si ea prezenta. Cred cu fermitate ca daca vrei sa dezvolti o aplicatie folosind aceasta platforma, sa o faci sa mearga pe calculatorul tau este cea mai mica problema, sa o faci sa mearga pe calculatorul altcuiva este adevarata problema…

Documentatia este destul de mica, datorita simplitatii API-ului. Dar simplitatea este buna in programare, iar asta inseamna ca poti cu usurinta sa construiesti aplicatii destul de interesante.

Compilatoare

Nu sunt multe, iar majoritatea au probleme pentru ca folosesc versiuni vechi de PHP sau chiar de GTK. Am petrecut multe ore pe Google incercand sa gasesc niste solutii reale dar in zadar.

Principalele compilatoare sunt:

  • Bambalam – functioneaza pentru CLI si Winbinder fara probleme. Dar are un dezavantaj important: nu este compatibil decat cu PHP 4.4.4, iar asta cred ca spune tot. Oricum mi se pare cea mai interesanta solutie, din pacate prea veche (ultima versiune a aparut in 2006).
  • PriadoBlender – functioneaza bine cu PHP-GTK si CLI, dar este cam instabil. Ultima versiune (beta) a aparut in anul 2007, de atunci nu s-a mai auzit nimic nou. Daca probabil ar mai fi actualizat aceasta versiune ar ajuta mult proiectul PHP-GTK.

Concluzie

Cand vine vorba de Web, totul merge excelent!

PHP in linie de comanda devine tot mai popular si apar tot mai multe unelte!

In mediul desktop este o senzatie de “living dead”… Aceste proiecte nu au murit dar nici nu sunt tocmai in viata. Evident mai sunt si alte solutii PHP pentru desktop pe care nu le-am amintit, dar si ele sunt tot cam in aceeasi situatie. Probabil ar trebui o abordare diferita, mai atractiva pentru dezvoltatorii din mediul web pasionati de acest limbaj.