Web as a platform pe Desktop folosind Adobe AIR
Dupa al doilea miniproiect revin cu noile mele pareri despre Adobe AIR!
Lucrand cu Adobe AIR am avut o revelatie, in 2004 John Battelle si Tim O’Reilly prezentau conceptul “Web as Platform”. Acum, folosind Web-ul ca o platforma putem dezolta aplicatii desktop. Practic am parasit un mediu pentru a ne intoarce la el cu o noua perspectiva.
Daca prima data nu am avut decat 3 zile la dispozitie, acum nu am mai fost atat de constrans. In acest timp am avut timp sa mai decopar cateva din facilitati, cum ar fi NativeMenu si suportul pentru SQLite.
Cred ca SQLite are scopul de a compensa pentru facilitati de stocare care nu sunt disponibile pe aceasta platforma cum ar fi cookie-uri. Evident pentru ca SQLite foloseste baze de date, capacitatea de stocare este mult superioara fata de mediul Web traditional.
Dar de ce Adobe AIR fata de alte platforme, cum ar fi Java sau C#? Pentru ca e simplu! Nu cred ca Adobe AIR a fost intentionat ca o unealta pentru a construi aplicatii mari, desi probabil doar in timp se poate vedea acest lucru. Acesta este o unealta buna pentru aplicatii de dimensiuni mici si medii care pot aduce un plus fata de Web. De exemplu in aplicatia mea am facut un sistem de alterte, m-am gandit ce mi-ar place mie vis-a-vis de ce am deja pe Web. Cu acest sistem de alterte eu nu mai sunt nevoit sa intru si sa verific tot timpul ce se intampla. La fel de bine cred ca se pot implementa chat-uri sau instrumente similare, pana la urma daca se poate pe Web, se poate si aici.
Ce are Adobe AIR este un sistem foarte interesant de distributie, practiv platforma este distribuita impreuna cu Adobe Acrobat Reader, lucru care o face disponibila chiar si pe calculatorul tau fara chiar sa sti.
Ce nu are Adobe AIR si cred ca ar fi fost util este un sistem de a accesa obiecte COM de exemplu, facilitati de a accesa si alte sisteme de baze de date in afara de SQLite, care oricum este un sistem foarte simplu.
Un alt lucru care mi-ar place ar fi capacitatea de a folosi facilitati specifice Adobe Flash din JavaScript. Stiu, ar trebui sa le fac in Flash daca tin de Flash dar eu prefer JavaScript ca platforma. Probabil aceste lucruri nu sunt disponibile in JavaScript pentru ca acest limbaj are facilitatiile aduse de HTML 5, cum ar fi: Canvas si Audio, care compenseaza oarecum cu elementele de Flash care nu sunt disponibile implicit in JavaScript.
Adobe AIR 2 care este momentan in beta, probabil va mai rezolva din novoia de acces pentru resurse de sistem.
Parerea mea este ca Adobe AIR este platforma pe care un Web developer poate dezolta aplicatii desktop cu usurinta!