La revedere YSlow, bun venit PageSpeed!

Read this post in English

Share on:

Dupa ce mai bine de un an, in care m-am obisnuit sa lucrez cu YSlow, se pare ca o data cu FireFox 3.5 acesta nu mai beneficiaza de suport.

YSlow este o unealta foarte interesanta realizata de Steve Souders, cel care a scris High Performance Web Sites, si mai nou Even Faster Web Sites.

Plug-in-ul, care se folosea de FireBug, era un instrument practic care sa analizeze performantele dupa cele 14 reguli descrise in carte, dand paginilor note in mod dinamic la incarcare. O unealta foarte utila, atat pentru designeri cat si pentru programatorii de front-end.

Dar o data cu lansarea FireFox 3.5, care aduce multe imbunatatiri in viteza, YSlow a devenit incompatibil. Dupa ce se parea ca Yahoo! va renunta total la proiect o noua versiune a aparut. Din pacate aceasta versiune nu este tocmai functionala. Nu stiu daca este de la versiunea mea de FireBug sau pur si simplu update-ul a fost facut ca sa inchida gura celor care se plangeau de incompatibilitate.

Google nu s-a lansat nici de data asta mai prejos. Dupa lansarea Google Speed, se pare ca nu a intarziat sa apara si un inlocuitor pentru YSlow, si anume Google PageSpeed.

Ca structura PageSpeed se aseamana cu YSlow, oricum regulile de optimizare sunt aceleasi pentru toata lumea, e vorba doar de modul cum le abordezi.

Ce are in plus PageSpeed este compatibilitatea cu FireFox 3.5.

Un fapt interesant de stiut este ca Steve Souders acum lucreaza pentru Google, poate asta este si unul din motivele pentru care aceste unelte rivale, produse de doi giganti ai internetului au ajuns in situatia asta.