if(!WYSIWYG()) die();

Share on:

Traim intr-o lume inconjurati de medii de programare.  Incepand de la Adobe Dreamweaver si Eclipse pana la notepad fiecare din noi foloseste un mediu de programare, un IDE (Integrated development environment) sau pe romaneste “mediu integrat de dezvoltare”.

Fiecare firma si individ are preferintele lui in functie de limbaj, costuri, complexitate etc. Probabil cel mai folosit din punctul de vedere al webdesig-nerilor este Adobe Dreamweaver, ba chiar acesta este preferat si de foarte multi programatori. Eu personal am testat Zend Studio for Eclipse varianta trial si pot spune ca sunt impresionat, cand vine vorba de programare in PHP este un mediu complet utilat, dar nu voi intra in mai multe detalii.

Cu toate ca lumea este plina de IDE-uri, atat cu licente platite cat si open-source multe firma prefera varianta notepad sau chiar am intalnit la o firma editate folosind MC (Midnight Commander, foarte similar cu Windows commander dar pentru linux). Motivele sunt simple de cele mai multe ori, bani, obisnuinta, licenta incompatibila sau chiar lipsa de interes.

Eu unul pur si simplu nu pot sa-i inteleg pe cei care fac aceste alergeri, ok eu nu sunt designer si nici nu pretind ca sunt sub nici o forma dar fara un mediu cu WYSIWYG (What You See Is What You Get) ma simt terminat. Un mediu vizual poate sa creasca productivitatea considerabil si sa scada numarul de erori intr-un site, intr-un cuvand este o investitie nu o cheltuiala si ar trebui perceputa ca atare. Pentru mine sunt trei lucruri esentiale intr-un IDE: 1 sa aiba un editor WYSIWYG, 2 sa aiba autocomplete (nu pentru ca nu stiu sintaxa, dar ma ajuta sa scriu cod mult mai repede si mai corect), 3 sa aiba suport FTP ca sa pot lucra direct pe server. Daca tu nu folosesti asa ceva ar trebui sa te gandesti serios la asta, iar daca seful tau nu se gandeste la asta ar trebui sa te gandesti serios la care sunt prioritatile lui!

Concluzia, alege bine mediul de programare pentru ca el va determina cat de repede si bine vei lucra in continuare.