Cum sa nu-ti distrugi calculatorul – ghid simplu pentru incepatori

Share on:

Pe cat de ridicol suna pe atat de adevarat este.

Cateva tehnici de supravietuire pentru laptopuri:

  • Nu lovi tastatura, tastatura de laptop nu este o tastatura normala, de fapt o tastatura normal este cam cat un laptop. Sistemul de prindere al tastelor se bazeaza pe cleme, in cazul desktopurilor se bazeaza in general pe niste mici ventuze. Deci incearca sa folosesti degetele pentru a tasta, nu pumnii, si incearca sa tastezi de la nivelul tastelor, CALCULATORUL NU ESTE O MASINA DE SCRIS!
  • Nu dormi cu laptopul in priza! Bateria de la laptop este facuta sa functioneze ca… o baterie, asa cum nu e bine sa stai tot timpul cu telefonul la incarcat asa nu e bine sa stai cu bateria la incarcat! Principiul folosit este o celula galvanica, mai pe scurt niste particule trec intr-o parte, iar cand bateria se incarca se intorc de unde au plecat. In momentul cand ciclurile de descarcare-incarcare nu se executa complet in mod repetat, bateria pierde atat capacitatea de a se incarca cat si capacitatea de a se descarca la maxim.
  • Un laptop este portabil dar nu este recomandabil sa-l scoti la plimbare cat timp functioneaza! HDD-urile SSD au o proprietate foarte importanta, sunt compacte si nu au elemente mecanice. HDD-urile clasice insa nu, ele se bazeaza pe componente mecanice, respectiv niste platane (discuri) si niste capete de citire si scriere magnetice, ca la un pickup, dar fara sa atinga discul. In momentul in care acesta este oprit, capetele se retrag intr-un locas special care le impiedica sa se miste, insa cand acestea functioneaza acestea stau foarte aproape de platane. Cand survine un soc in timpul functionarii exista posiblitatea ca acestea sa atinga platanul, moment in care apar defectiunile fizice (bad-uri), si pierderea irecuperabila a acelor sectoare.
  • Nu face server din laptop! Un laptop nu este facut sa fie server! Un laptop este facut sa lucrezi cat lucrezi pe el apoi sa-l opresti, nu sa-l lasi zi si noapte sa stea sa lucreze. Un laptop se va incinge mult mai mult decat un desktop pentru ca acesta nu are loc sa se ventileze corespunzator iar in timp va genera din ce in ce mai multe probleme plecand de la aceasta aparent simpla problema.
  • Nu brusca laptop-ul! Doar pentru ca este portabil asta nu inseamna ca este facut sa-l folosesti pe post de minge de fotbal. Desi un laptop este mult mai “inchegat” decat un desktop, acesta are parti care cedeaza la socuri, precum: CD-ROM, HDD-uri non SSD, ventiloatoare, monitor si chiar carcasa, evident lista poate continua, depinde de soc. Folositi genti si rucsace pentru laptopuri, acestea au staturi suplimentare de protectie pentru a disipa energia.

Si cateva tehnici generale de supravituire:

  • Un calculator cool are o viata mai buna. Nu, nu ma refer la iMac, ma refer la racire, daca un ventilator da semne ca moare, schimba-l! In general e mult mai ieftin sa schimbi un ventilator decat o sursa, un procesor, o placa video sau un HDD, pastreaza calculatorul la rece(dar nu in frigider)! Daca nu poti sa inlocuiesti din varii motive un ventilator, cauta o solutie, exista o sumedienie de dispozitive pentru racire pe piata care pot sa-ti inghete calculatorul.
  • Impamanteaza-l! Am spus-o de prea multe ori, prea multor oameni si totusi tot mai aud pe cate unul cum se plange ca la un fulger a ramas fara jumatate de calculator. Calculatorul produce oricum energie statica, un mic experiment, lasa calculatorul sa functioneze cateva minute, apoi incearca sa atingi carcasa si un fier cu impamantare, se va forma un arc si vei simti cam cata energie ar trebui sa se descarce de fapt (probabil vei spravietui, dar eu nu garantez). Componentele de baza din calculator sunt facute in asa fel incat supratensiunile sa fie directionate cate exterior, adica carcasa. Cu alte cuvinte daca ai supratensiuni in calculator, nu neaparat ca a fulgerat afara pe cablul tau de net, se poate sa ai un scurt de orice fel in calculator, tensiunea suplimentara va fi directionata spre carcasa iar calculatorul se va inchide automat. Daca nu exista un mod ca energia statica sa fie eliminata din carcasa aceasta nu o sa aiba unde sa mearga si… se va descarca un componentele legate de carcasa. Nu o data a fost cazul cand o mica sarma legata de calculator putea reduce costul reparatiei de la jumatate de calculator la cel al unei placi de retea, sunet etc. E valabil si pentru monitoare.
  • Nu forta mufele! Mufele nu sunt facute sa scoti si sa bagi o zi intreaga dispozitive in ele, sau… sunt, dar nu cu ciocanul. Am vazut de multe ori mufe USB rupte, placi de retea sticate si chiar mufe de tastaturi. Daca a intrat dar nu merge din prima, daca o sa impingi a doua oare mai tare tot nu o sa mearga.
  • Nu trage de cabluri si folositi cabluri corespunzatoare! Daca un cablu este prea intins poate sa strice mufa. Daca un cablu este stricat poate sa stice si dispozitivul. In general cablurile sunt relativ ieftine, de multe ori merita sa iei un cablu bun de la magazin decat sa folosesti cablul vechi al unui vecin care il tinea aruncat prin camara.
  • Flositi suruburi! Toate gaurile alea care sunt in calculator au fost facute cu un scop! Inteleg, poate nu vrei sa pui toate cele 4 suruburi la CD-ROM, dar nici sa pui 1 nu e tocmai ok. Daca o placa nu este bine fixata, aceasta se poate misca din tot felul de motive, gen bagi un cablu in ea, il scoti, il intinzi, etc. Toate aceste mici ajustari pot sa strice iremediabil componenta, de asta sloturile AGP mai noi vin cu un conector de siguranta, este semnul de neincredere al producatorului. Plus ca vei constata ca un HDD sau un CD-ROM fixat este mai silentios.
  • Nu te grabi cand schimbi ceva sau adaugi ceva! E mai bine sa o iei incet de la inceput decat sa stai apoi sa cauti de ce nu mai porneste calculatorul.
  • Nu inlocuiti componente fara sa fiti siguri ca sunt compatibile! Daca ti se pare ca o componenta nu se potriveste, nu o forta! Manuale se gasesc relativ usor, iar acestea pot sa arate daca o componenta este compatibila sau nu.
  • Citeste manualul! Manualele sunt facute cu un scop! Daca nu sti unde intra un jumper sau un led nu il baga in primii pini care-ti ies in cale, in acest mod pot sa strici iremediabil alte componente! Daca nu ai manual cauta pe net! Internet-ul este plin de tot felul de manuale si tutoriale, de multe ori e mai ieftin sa cauti un manual decat sa cauti o componenta de schimb.

Urmand aceste mici reguli, calculatorul o sa aiba sanse mai mari sa mai supravietuiasca inca o zi!