Melancolie

Share on:

Chiar daca Web 2.0 nu este decat un concept, el aduce o noua tinerete pentru vechiul concept de Internet.

In supa primordiala a Web-ului au existat doat tag-uri, de aici a pornit totul. La fel cum organismele au evouat pe pamant, asa si aceasta lume simtea nevoia de mai mult. Cu fiecare kb pe care conexiunea il capata, cu atat crestea mai mult nevoia de diversitate. La inceput au aparut imaginile, care desi se incarcau greoi aduceau diversitate unui univers aproape lipsit de forme. Imi amintesc si azi prima zi cand am accesat Internetul prin telefon de la liceu, iar noi toti stateam fascinati in fata unui browser si asteptam rabdatori sa se incarce o pagina.

Evident acestea sunt doar amintiri, o data cu limbajul JavaScript si applet-urile Java, Internetul s-a schimbat iremediabil (in bine). In ziua de azi, JavaScript si Flash sunt prezente pe aproape orice site.

Ajax este la moda acum, un nou pas in evolutia unei retele in continua expansiune. In special cu ajutorul Ajax, astazi se poate vorbi de aplicatii web, nu doar de niste simple pagini rigide si limitate.

Nu se stie ce ne rezerva viitorul, cel putin nu vreau sa fac predictii care apoi sa se dovedeasca deplasate. Dar in mod sigur viitorul este aici, pe web.

Incetul cu incetul Web-ul devine suprasaturat de pagini, dar asta nu trebuie sa ne sperie, ar trebui sa ne bucure pentru ca o data cu trecerea timpului volumul de informatii creste si ca on consecinta calitatea informatiilor are un trend benefic.

Daca acum 10 ani ideea de 56kbs era aproape un vis pentru mine, astazi telefonul mobil are o viteza mai mare. O viteza mai mare ajunge sa ii indemne si pe developeri la optimizari, fiecare bucata de script trebuie sa fie suficient de rapida ca pagina sa se poata incarca, iar apoi reactiona, la o viteza optima, iar asta pentru ca restul continutului depinde de o conexiune acceptabila.

Astazi nimeni nu mai are rabdare, toti vrem viteza. Daca acum ceva vreme era un lucru normal sa astepti cateva minute pentru ca o pagina sa se incarce, astazi cateva secunde par o eternitate.