Cum folosesc local Magento2 folosind Docker si Docker Compose

Read this post in English

Share on:

Nota

Trebuie mentionat ca aceasta solutie este adaptata nevoilor mele, deci exista posibilitatea ca ele sa nu se suprapuna perfect cu nevoile tale. Totusi nu-ti face griji, totul este pe GitHub, asa ca poti lua doar ce ai nevoie.

Vreau sa mai adaug si ca acesta nu este blog de genul “ai folosit total gresit Magento2 cu Docker pana acum, uite cum se face de fapt”, eu doar vreau sa-mi impartasesc experienta. Probabil ca nu este cea mai buna solutie pentru toata lumea, dar cred ca orice persoana interesata de subiect poate gasi ceva util aici.

Intro

De aproape 2 ani folosesc Magento2 in containere Docker. Am facut asta si inainte, dar trebuie sa recunosc ca a fost pentru ca a trebuit, nu pentru ca am vazut calea cea buna, adica avantajele Docker.

Dupa cum probabil ai aflat deja, Magento2 nu este tocmai o aplicatie micuta si usoara, este chiar foarte greoi, lucru vizibil in special in timpul dezvoltarii.

Daca l-am compara cu un VM clasic, cu Docker ai avea in plus:

  • Viteza: cred ca acesta este unul dintre cele mai mari avantaje, poti opri si porni containerele foarte rapid, doar primul build dureaza mai mult, dupa asta totul va fi foarte rapid;
  • Mai putine resurse utilizate: Comparat cu un VM, un container nu trebuie sa includa tot sistemul de operare, in consecinta nu va ocupa mult spatiu pe disc si nu va folosi foarte multa putere de procesare, iar pentru ca nu este un OS intreg nu face toate lucrurile… de OS, in general face doar actiuni legate de serverul relevant.

Dar ce nu primesti in schimb:

  • Curba de invatare: daca nu ai cunostinte de Docker si Docker Compose, o sa fie mai putin intuitiv la inceput;
  • Prima instalare: este mai greu de setat la inceput, iar daca ai folosit VM-uri mult timp o sa ai impresia ca mergi impotriva curentului, dar cu siguranta o sa devina mult mai usor pe termen lung.

Luand cele de mai sus in considerare, vreau sa mentionez ca atunci cand am facut acest setup foloseam un Linux cu 8Gb de RAM. Un coleg chiar mi-a urat succes in a instala Magento2 pe un calculator ultraportabil cu 8Gb de RAM. Nici macar nu era sarcastic, era mai degraba compasiune legata de decizia mea proasta in a-mi alege calculatorul de lucru.

O alta nevoie a fost sa am izolare si configuratii specifice intre proiecte, nu puteam sa instalez un server pe local si gata.

In trecut am folosit Vagrant si VirtualBox, o combinatie foarte buna, foarte usor de folosit (in mare parte). Dar pentru Magento2, am realizat ca avea nevoie de prea multe resurse si calculatorul meu nu facea fata.

Totodata trebuia sa fie si usor de folosit, nu-mi place sa scriu comenzi de 3 cuvinte din memorie, vreau doar sa apas tab de cateva ori si sa se rezolve totul.

Cerintele

Au fost cateva cerinte specifice:

  • nginx config – trebuia sa meraga din prima, iar fisierul de configurare pentru Magento 2 nu e tocmai mic si usor de folosit;
  • SSL – domeniul trebuia sa mearga si cu HTTPS, in mare parte din pricina API-urilor care aveau nevoie de o conexiune HTTPS, chiar daca certificatul nu este valid;
  • bash – comenzile de Magento trebuiau sa fie rulate cu utilizatorul de pe sistemul gazda, nu ca root (asa cum ruleaza in general containerele). Aveam nevoie de asta ca sa nu fie probleme de drepturi intre fisierele generate de mine si cele generate de Magento.
  • xdebug – trebuie sa ruleze out of the box si sa fie usor de integrat cu un IDE.

Implementare si intrebuintare

Magento2 oferea un container Docker pentru dezvoltare. Nu vreau sa spun nimic de el, pentru ca nu era deloc ce imi trebuia.

Sursa mea principala de inspiratie a fost: https://github.com/markoshust/docker-magento. Proiectul s-a schimbat foarte mult in ultimii 2 ani, dar merita sa-i acordati cateva minute.

Punctul de inceput este: https://github.com/claudiu-persoiu/magento2-docker-compose

Fisierele relevante sunt:

  • magento2 – ar trebui sa contina un folder html in care se afla proiectul;
  • dkc_short – poate sa stea oriunde, dar ar trebui adaugat la ~/.bash_profile or ~/.bashrc, acest fisier contine alias-uri si scurtaturi, nu este neaparat necesar dar mie imi face viata mai usoara;
  • docker-compose.yml – contine toate maparile si containerele relevante.

NOTA: Cred ca ar trebui sa mentionez ca in containerul PHP se pot rula comenzi in doua feluri, ca utilizator de sistem sau ca root. Aceasta limitare este datorata modului in care ruleaza containerele in Linux, o sa revin la acest subiect mai tarziu.

Pasul 1:

Ce trebuie facut atunci cand vrei sa rulezi un proiect Magento2 existent:

1$ git clone https://github.com/claudiu-persoiu/magento2-docker-compose.git nume_proiect
2$ cd nume_proiect
3$ git clone calea_catre_repository magento2/html

Pasul 2 (optional):

Copierea alias-urilor in consola bash:

1$ cp dkc_short ~/
2$ echo ~/dkc_short >> ~/.bash_profile
3$ source ~/.bash_profile

NOTE: Daca nu exista fisierul ~/.bash_profile atunci trebuie folosit ~/.bashrc

Pasul 3:

Pornirea containerelor:

1$ dkc-up -d

Va dura mai mult prima data, dar de data viitoare va fi mult mai rapid.

Pasul 4:

Instalat dependinte folosind composer:

1$ dkc-php-run composer install

Cam asta e tot.

Ce e chestia asta cu dkc?

Dupa cum spuneam, imi place sa folosesc tab cand scriu o comanda, asa ca mi-am adaugat cateva alias-uri care imi permit sa rulez comenzi fara sa tastez tot. De exemplu dkc[tab]p[tab]-[tab] si restul comenzii. Iubesc autocomplete-ul din bash.

Lista de comenzi este foarte simpla:

  • dkc-up -d – pornesc toate containerele in background
  • dkc-down – opresc toate containerele
  • dkc-mag [command] – ruleaza o comanda Magento2
  • dkc-clean – curata cache-ul
  • dkc-php-run – ruleaza o comanda bash in containerul de PHP, cum a fost composer in exemplul anterior. NOTA: aceasta comanda ruleaza ca utilizator de sistem, nu root
  • dkc-exec phpfpm [command] – la fel ca mai sus dar dar ruleaza ca root. In majoritatea cazurilor va fi nevoie doar de comanda de mai sus;
  • dkc-exec [container] [command] – aceasta comanda are nevoie de explicatie mai extinsa:
    • poate sa fie:
      • app – pt serverul Nginx,
      • phpfrm – pentru containerul PHP,
      • db – pentru baza de date,
      • cache sau fpc – pentru cache;
    • aceasta comanda poate sa fie orice se aplica la un container, precum “bash” sau “bash composer”, etc.

Stiu ca toate comenzile par ca mai adauga ceva de invatat, dar in mare parte din timp doar primele 4 sunt necesare.

Cum functioneaza toata magia?

Pai, comenzile de mai sus se pot vedea in fisierul “dkc_short”.

Mai sunt doua repositories de interes:

Repository-urile sunt destul de mici si relativ usor de inteles.

Daca ai nevoie sa modifici ceva, poti face un fork fara grija.

Concluzia

Cam asta e tot ce este de stiut, eu folosesc aceasta configuratie de aproape 2 ani.

Pentru mine functioneaza fara probleme si am putut sa folosesc Magento2 pe un calculator ultraportabil cu 8Gb RAM fara niciun neajuns.

Final (fericit)!