Despre pasiune, programare si sisteme de incalzire

Read this post in English

Share on:

Nu te lasa pacalit, aceasta postare chiar este despre programare, arhitectura sistemelor, dar si despre un sistem de incalzire.

Daca nu-ti dai seama cum poti vorbi despre programare fara sa folosesti programare, atunci ar trebui sa citesti cartea “The Passionate Programmer” de Chad Fowler, este o carte foarte buna. Povestirile legate de jazz din acea carte m-au inspirat sa scriu aceasta postare.

Povestea incepe intr-un apartament nou dintr-o cladire veche. Sau cel putin, e nou pentru mine.

Cladirea are o centrala proprie, foarte veche si extrem de ineficienta. Dupa o lunga analiza, am decis sa-mi instalez propria centrala de apartament si sa ma deconectez de la sistemul de incalzire al cladirii.

Pana aici nimic deosebit, multa lume face asta, parte pentru confort, parte pentru optimizarea cheltuielilor.

Acestea fiind spuse, aveam un proiect si aveam nevoie de un dev. Sau, cu alte cuvinte, aveam un sistem de incalzire de facut si aveam nevoie de cineva care sa-l construiasca.

Am intrebat in jur de un dev “bun”.

Ca in orice alt domeniu, sunt multi oameni care vin cu solutii proaste. Sunt unii care fac oferte foarte bune, dar nu sunt capabili sa termine lucrarea, sau scriu cod urat care nu este scalabil, sau, si mai rau, imposibil de mentinut.

Avand in vedere ca tot ce stiu despre centrale si sisteme de incalzire este cam ce stie oricine dupa ce a cautat subiectul pe google pentru aproximativ doua ore, am vrut pe cineva in care sa am incredere, asa ca am cautat dev-ul pasionat!

Am avut cateva recomandari. Primul mi-a spus ca trebuie sa-mi pun tevile aproape de travan. Dupa ce l-am convins ca nu vreau ca apartamentul meu sa arate ca o fabrica plina de tevi mi-a spus ca in mod sigur trebuie sa inlocuiasca (cel putin) un calorifer pentru ca nu poate trage o teava prin spatele lui. Aproape ca puteam sa-mi bag toata palma in spatele caloriferului asa ca am concluzionat ca cel care vine trebuie sa fie capabil sa treaca testul de a trage o teava prin spatele caloriferului.

Era evident ca nu era un dev bun. Un bun dev trebuie sa poata lucra cu cerintele, un proiect trebuie sa respecte cat mai multe din cerintele clientului, iar daca nu poate atunci sunt cateva explicatii: nu poate pentru ca nu stie cum sau nu vrea pentru ca stie ca este greu si nu vrea sa se complice. In unele cazuri asta nu este o tragedie, poate este mai ieftin si mai rapid, iar in cazul lui ar fi fost. Din pacate pentru el, eu eram interesat de calitate.

Si apoi a aparut programatorul pasionat. Nu a spus la niciun moment ca este ceva ce nu poate face, era mereu vorba doar de un cost si, poate, de o consecinta. Can lucrezi cu un dev mai, totul legat de ei e mai scump, nu doar munca lor: vor vrea servere mai bune, unelte mai bune si uneori mai mult timp pentru lucruri precum testare si mententanta. Cu alte cuvinte, uneori pretul este mai mare, nu doar pe loc, ci si pe termen lung. Un proiect de calitate necesita timp si bani.

Acesta este rezultatul proiectului meu:

In caz ca nu ai mai vazut un sistem de incalzire pentru un apartament, poate ar trebui sa stii ca, in afara de tevi, nimic altceva nu este neaparat necesar.

Este doar pasiune!

De exemplu: pompa din dreapta jos, este acolo doar ca sa forteze apa sa se miste mai repede prin instalatie. Gandeste-te la ceva de tipul Redis, care va avea un efect benefic asupra sistemului, dar majoritatea sistemelor vor lucra foarte bine fara el. Evident, la un moment dat ar putea chiar avea nevoie de mententanta sau poate creea si probleme, ca aceasta problema din Magento 2: https://github.com/magento/magento2/issues/10002. Orice sistem vine cu pretul lui.

Vasul de expansiune din stanga jos nu era necesar (in sensul in care centrala are deja unul integrat), dar nu este o idee rea sa ai unul in plus. Este ca si cum ai resurse suplimentare (spatiu de stocare suplimentar, ram sau CPU) pe care nu le folosesti, de fapt, in mod constant. Un server nu ar trebui in general sa depaseasca un anumit load, acela este vasul de expansiune al serverului pe care trebuie sa-l iei in considerare.

Filtrul de apa este ca un firewall, ai nevoie de el, este protectia ta, poate marea majoritate a timplui va fi inutil, dar atunci cand vei avea probleme pe instalatie iti va parea bine ca il ai, pentru ca el le va filtra.

Partea buna cu un dev pasionat este ca si alti devi ii inteleg si ii apreciaza munca. Asta este foarte important, indiferent de industria “dev-ului”.

Singurul care a avut ceva de comentat a fost tehnicianul care facea ISCIR-ul. Puteai sa-ti dai seama foarte usor ca nu e pasionat, a vrut sa spuna ceva de rau doar ca sa ma impresioneze pe mine cu expertiza lui.

Din pacate pentru el, a facut niste comentarii foarte ridicole dupa care mi-a facut o oferta de mentenanta. El era consultantul, nu a facut proiectul si nu a vrut sa munceasca la el, dar in mod sigur vrea sa faca un ban din el fara sa depuna niciun fel de efort.

Cred ca o concluzie este ca intre developeri, calitatea si pasiunea transcend industria.