De ce este un limbaj ca PHP asa popular?
Da, PHP este probabil cel mai popular limbaj de programare server side pentru Web in acest moment. Si probabil va ramane asa pentru o vreme indelungata.
Este probabil cel mai bun!
Nu tocmai, dar nu te opri din citit…
De ce este atat de usor de invatat?
In primul rand, datorita sintaxei. Dar motivul pentru care este asa de popular nu este pentru ca ar avea cea mai buna sintaxa! Eu am inteles aproape imediat sintaxa cand am vazut primul exemplu de “hello world”, de ce? Pentru ca am studiat C la scoala, iar persoanele care vin din lumea Java au aceeasi senzatie.
Dar sa vedem cateva limbaje de programare care folosesc aceasta sintaxa: Java, C#, JavaScript, Perl, Go, PHP si, bineinteles, C si C++, adica aproape toate platformele si cam toata piata.
Dar spre deosebire de (majoritatea) limbajelor listate mai sus, este cel mai simplu pentru incepatori! Nu trebuie sa creezi o functie “main”, o clasa sau altceva, incepi direct!
Partea buna este ca poate sa fie atat de complex pe cat vrei sau cat ai nevoie. Acum exista clase si interfete similare cu Java, mostenire orizontala cu “traits”, programare functionala cu closures si functii anonime, generatori, iar, daca esti cu adevarat hipster, pana si goto!
Dar PHP nu suna chiar asa de rau…
Dar trebuie sa amintim un detaliu foarte important: PHP nu a devenit popular datorita caracteristicilor de mai sus, in schimb caracteristicile au aparut datorita popularitatii, chiar si “goto”. Nu inteleg de ce cineva ar adauga goto intr-un limbaj dupa mai bine de 10 ani de existenta, dar asta nu este treaba mea si nici nu este relevant pentru acest subiect.
Limbajul a devenit foarte popular cu versiunile 3 si 4. Pana cand a aparut un model decent de OOP era deja foarte popular! In special acum, de cand cu versiunea PHP 7, cand arata mult mai mult ca un limbaj decent de programare, dar acum 10 ani nu era aceeasi poveste.
Dar node.js probabil il va depasi!
Sigur ca da… va amintiti de Ruby? Python? Si altele…
Daca te gandesti la PHP, are un mare avantaj si dezavantaj totodata, este cat de “stateless” se poate.
Cu PHP ai impresia ca nu stii nimic despre lume, trebuie sa faci bootstrap (initializezi) totul de fiecare data. Avantajul este ca in cazul unui memory leak, in majoritatea cazurilor, este ok. Cand requestul se termina totul se va curata/elibera si nimanui nu-i va mai pasa. Si PHP avea multe memory leak-uri la inceput, pana sa devina foarte popular si nimanui nu parea sa-i pese.
Cand au inceput sa apara cron job-urile si alte procese de lunga durata, abia atunci a devenit o mare problema si a aparut nevoia de garbage collection explicit. Acesta a fost adaugat in versiunea 5.3 care aparut abia in 2009.
In mod normal, un proces care ruleaza continuu nu ar trebui sa fie un dezavantaj, dar morala povestii este ca nu este neaparat nici avantaj.
Nimeni nu va construi urmatorul Google cu el, dar macar niste blog-uri? Sau, si mai bine, niste magazine virtuale?
Nu este capabil de ceva precum motorul de cautare Google, si e ok pentru ca nu a fost facut pentru asta.
Un alt exemplu pentru “nu neaparat cel mai bun castiga” este ca WordPress este cea mai populara platforma de blogging.
Chiar mai mult, lumea foloseste WordPress in tot felul de moduri bizare, practic poti face orice cu el! Si nu ar trebui sa reporosam asta oamenilor care il folosesc, nu e ca si cum te uiti la ce piese sunt in cuptorul cu microunde atunci cand il cumperi, nu-ti doresti decat sa incalzeasca mancarea. Oamenii care forteaza limitele platformei WordPress fac la fel, ei pot sa faca ce au nevoie si nu exista un motiv bun pentru care sa nu o faca.
Ar trebui sa-l folosesc?
Sa luam doua exemple pozitive: Yahoo! si Facebook.
Yahoo! il foloseste de foarte mult timp in unele din produsele sale si, uneori, intr-o combinatie cu alte limbaje de programare.
Facebook l-a folosit de la inceput pentru ca este usor de invatat. Ei au impins limitele limbajului in mai multe randuri prin: HipHop for PHP si, mai recent, Hack, care a reprezentat si cea mai importanta motivatie din spatele PHP 7.
De ce atata deranj pentru un limbaj de programare? Pentru ca este usor de invatat si utilizat!
De obicei, este mai important sa lansezi “acum” decat sa ai ceva “perfect” mai tarziu, mai ales in universul world wide web.
Este un motiv foarte bun pentru care un limbaj care nu este in mod sigur “cel mai bun”, dar este usor de folosit este atat de popular online, in timp ce un limbaj de programare ca C, care este mult mai dificil de invatat, este atat de popular offline.
Cu alte cuvinte, chiar daca PHP nu este cel mai bun, este in general suficient de bun.