Yahoo! Open Hack Day Europe 2011 la Bucuresti – review

Read this post in English

Share on:

Dupa doua zile aproape fara somn, cam 6 Red Bull si o aplicatie, Yahoo! Open Hack Day Europe 2011 s-a terminat.

Initial am vrut sa merg doar la prezentari. Mai tarziu m-am gandit sa vin ca hacker pentru ca nu vroiam sa ratez nimic din eveniment, dar sa nu prezint un proiect. In ultima instanta am fost ales sa prezin proiectul.

Totul a inceput pe la 7 dimineata cand un coleg a venit cu masina sa ne stranga in timp sa bem si o cafea. Eram 6 participanti asa ca ne gadeam sa formam doua echipe.

Pe la 9:00 am ajuns la Crystal Palace Ballrooms. Am fost intampinati de “crew” in tricouri verzi care ne-au indrumat spre birourile de inregistrare.

O data inregistrati am inceput sa ne cautam o masa in sala, incapatoare pentru toti 6. In sala erau in jur de 350 de persoane care venisera atat pentru hack cat si pentru prezentari.

In mijlocul salii era o masa rezervata pentru prezentatori si staff Yahoo!. Un coleg imi spune la un moment dat “acela nu e Crockford?”. Intradevar la masa rezervata era Douglas Crockford alaturi de multe alte personalitati importante de la Yahoo!. Am fugit sa-mi iau cartea (JavaScript: The Good Parts) pe care am adus-o special in speranta ca voi lua un autograf.

Emotionat m-am apropiat de masa: “Mr. Crockford?”, el a vazut cartea si zambind imi raspunde “Hey, my book!”. Plin de emotie i-am intins pix-ul si l-am rugat sa-mi dea un autograf. Stiu ca suna ridicol, dar pentru mine sa intalnesc o personalitate de talia lui DC despre care doar am citit si l-am vazut in prezentari la Google si Yahoo!, sa-l intalnesc fata in fata, sa am ocazia sa-i cer un autograf si sa-i strang mana a fost ca si cum intalneam un actor celebru.

Am revenit la masa noastra si m-am laudat la toata lumea cu autograful meu, mi-am zis ca primul punct pe agenda mea a fost atins.

Au inceput prezentarile:

  • “Hacking 101” de Murray Rowan
  • YQL and other Y! APIs” de Jon Leblanc
  • YUI” de Luke Smith
  • node.js” de Reid Burke
  • “Introduction to Yahoo Messenger API” de Vivek V Aggarwal
  • “Server Sidedness” de Doug Crockford

Pentru mine node.js si YQL au fost cele mai fascintante prezentari pentru ca nu am mai folosit nici una din tehnologii. Node.js mi se pare foarte interesant pentru jocuri in JavaScript unde comunicarea este foarte dinamica iar PHP nu este foarte potrivit. YQL pe de alta parte, daca stiam de existenta lui probabil ma scapa de multa munca pana acum.

Dupa prezentari s-a dat startul la hacking. Doi dintre colegi se gandeau sa faca o aplicatie care sa curete pagina de altceva decat continut relevant. Restul de 4 totusi eram un pic debusolati ca nu aveam nici o idee, tot ce era clar era ca vrem sa folosim node.js sau YQL. Am inceput sa ne instalam node.js pe laptop-uri si sa vedem ce stie sa faca. Undeva pe parcurs a aparut si ideea, un joc de snake in retea cu numele “Tequila Worms“. Eu trebuia sa fac partea de UI pentru ca aveam mai multa experienta cu jocuri in JavaScript. Initial am vrut sa refolosesc codul folosit la jocul de meu de snake. Dar era o mica problema, nu aveam sursele originale la mine. Pe de alta parte asta a fost primul meu joc facut in JavaScript, deci nu e tocmai “frumos” scris, asa ca am inceput de la 0 folosind canvas.

Eram foarte fericit ca lucrez la o aplicatie fara sa ma gandesc la backwards compatibility.

Pe la 18:30 a mai fost o prezentare a lui Douglas Crockford “The JSON Saga”. Am mai vazut prezentarea pe developer.yahoo.com si credeam ca nu o sa fie foarte fascinanta pentru mine. Dar se pare ca a fost destul de schimbata. O parte interesanta a fost cand pe unul din slide-uri scria mare “IE6 MUST DIE!”, un punct de vedere foarte bun, dar apoi… “IE7 MUST DIE!”, apoi 8, apoi 9. La un moment dar ma intrebam de ce nu a scris pur si simplu “IE MUST DIE!”, raspunsul a venit cu urmatorul slide “IE10 MAY LIVE!”. IE10 este singurul browser de la Microsoft care implementeaza “ECMAScript 5: Strict Mode”. Prezentarea inregistrata este aici: http://www.youtube.com/watch?v=NXiAKPTDXk.

Dupa prezentare l-am rugat pe Douglas Crockford sa faca o poza cu mine, un motiv in plus sa ma laud ca am fost la eveniment!

Prezentarea a fost si ultima pana la momentul cand se incheia hackathon-ul.

Pe la 19:30 a fost partea de “entertaiment”, algoritmi de sortare pe muzica populara:

A urmat cina si o lunga noapte.

Dupa cateva ore bune de codare intensiva am facut o vizita pana la sala de jocuri unde ne asteptau: XBOX, WII, masa de Ping-Pong, un aparat de Fuzzball si una o masa de biliard. In timpul noptii am facut mai multe vizite pe acolo ca sa ne relaxam si sa ne dezmortim dupa lungile sederi pe bean bags.

Undeva dupa miezul noptii cealalta echipa a renuntat la proiect pentru ca s-au impotmolit in YUI, asa ca noi am ramas singurii activi.

Pe la 3 dimineata cativa dintre colegi au inceput sa adoarma pe bean-bags, dar in echipa noastra somnul nu era o optiune. Ca sa nu adorm de tot am baut 2 sau 3 RedBull, proiectul incepea sa capete forma si am zis ca nu voi adormi pana nu va fi functionala prima varianta.

Pe la 5:30 dimineata am inchis ochii pentru o clipa si am adormit cu mainile inca pe tastatura timp de o ora, una din cele mai odihnitoare partide de somn de care am avut parte.

Dimineata a aparut un nou expresor de cafea care avea sa ne mai tina in viata in continuare, iar noi cu forte proaspete am continuat.

Dupa ce am ajuns la o versiune functionala a fost mai degraba o joaca continua cu scurte pauze ca sa rezolvam si bug-urile gasite pe parcurs. Cred ca parea suficient de distractiv incat pana si Ted Drake a venit sa se joace cu noi.

Dupa 24h de cand a inceput hackathon-ul s-a anuntat si finalul si a trebuit sa mergem la inscriere. Eu urma sa prezint, eram coplesit de emotie. Am luat un numar, mi-am reglat monitorul si m-am dus la masa.

Aveam o mica problema, jocul functiona optim folosind websockets in retea si inca nu stiam cum vom face sa prezentam. Dupa putina agitatie am reusit sa stabilim detaliile dar nu si prezentarea. M-am trezit in fata a peste 300 de persoane fara discurs cu un joculet facut literalmente peste noapte. Am terminat foarte repede si nuprea-mi aduc aminte ce am spus, nu puteam sa vad decat reflectoarele in fata ochiilor si credeam ca voi lesina de tensiune, dar ca a iesit ok.

Au urmat inca 1.5h de prezentari de la aproximativ 50 de echipe.

Cat timp juriul a deliberat am stat afara si am purtat o scurta discutie cu Luke Smith si una mai lunga cu Reid Burke care pe timpul noptii ne-a oferit o mana de ajutor la proiect. Am inceput discutia cu Reid de la node.js si am terminat cu YUI si de ce nu este foarte popular. Am aflat cat Reid desi nu are decat 22 de ani lucreaza la Yahoo! de 3 ani. La un moment dat discutia a ajuns la faptul ca YUI nu ne-a placut pentru ca are o abordare foarte diferita fata de jQuery, Reid ne-a raspuns foarte deschis la intrebarile noastre explicand de ce este o abordare diferita. Probabil daca YUI ar pune mai bine in evidenta de ce abordeaza unele lucruri diferit ar deveni un framework mult mai popular.

La premiere Anil Patel (organizatorul) a insistat ca prezentatorii sa stea pe bean bags in fata. Pentru ca juriul intarzia sa revina Anil ne-a povestit despre ce s-a intamplat la alte evenimente Yahoo! Open Hack. Si pentru ca juriul tot nu a aparut ne-a cantat niste Abba.

S-au anuntat castigatorii:

Dupa premiere am aflat si de ce era asa important sa stam pe bean bags, prezentatorii luau bean bag-ul acasa!

A urmat after-party-ul, dar noi eram mult prea obositi, asa ca dupa ce am fumat o tigare si am baut un pahar de vin am incheiat experienta noastra la Yahoo Open Hack Day Europe 2011!

Concluzionand, organizarea a fost aproape perfecta, cu toate detaliile puse la punct. Am auzit o discutie ca pregatisera chiar si umbrele in caz ca se strica vremea.

__