JavaScript comprimat
Comprimarea fisierelor .js este o buna practica pentru reducerea transferului de data si ca rezultat o incarcare mai rapida a paginilor. Dupa compresie fisierul poate sa ocupe mai putin de jumatate din spatiul initial.
Compresia consta in reducerea la minim la spatiilor inutile dintre operatii sau elemente, a comentariilor, a liniilor noi si chiar reducerea numelor variabilelor.
In acest sens exista mai multe unelte:
YUI Compressor – dezvoltat de Yahoo!, probabil cea mai interesanta unealta, functioneaza atat pentru fisiere js cat si pentru css. In afara ca acesta comprima fisierele, mai face si operatii de optimizare si chiar subliniaza erori intalnite in fiserele JavaScript. Aplicatia este facuta in Java, cea ce ii permite sa lucreze pe platforme multiple.
JSMin – dezvoltat de Douglas Crockford, este un utilitar ceva mai simplu, nu lucreaza decat cu fisiere js. Sursa pentru algoritmul de compresie este in C++, dar este disponibil si in alte limbaje cum ar fi PHP.
Compresorul lui Dean Edwards – este un copresor foarte interesant care mai are si avantajul ca poate fi rulat on-line. Sursele acestuia sunt disponibile de asemenea si in PHP.
Dojo ShrinkSafe – Disponibile de la Dojo mi se pare ceva mai slabut ca primele mentionate dar demn de luat in calcul.
Favoritul meu este YUI Compressor cu mai multe facilitati, dar pe de alta parte compresorul lui Dean Edwards si JSMInt au sursele disponibile direct in PHP (si alte limbaje), lucru care le face favorite pentru o eventuala automatizare.