Claudiu Persoiu

Blog-ul lui Claudiu Persoiu


Archive for 22 January 2011

Autentificare ca root pe ubuntu

with 2 comments

Ubuntu se bazeaza pe sudo, eliminand aparent posibilitatea de a folosi in mod direct contul de root.

Uneori, cand o serie de comenzi trebuie executate cu drepturi de root din consola, devine “enervanta” folosirea comenzii sudo.

Desi nu este foarte evident se poate face autehtificarea ca root.

In primul rand utilizatorul trebuie sa aiba drepturi de root, cand foloseste sudo!

Autentificarea se poate face in doua moduri:
– sesiune sudo:

sudo -s

– folosind su:

sudo su

Evident dreptul de root se va pastra doar pentru terminalul curent. Dar din acest terminal se pot deschide alte terminale de exemplu, care sunt deschise folosind utilizatorul root.

Written by Claudiu Persoiu

22 January 2011 at 1:09 PM

Posted in Diverse,Linux-Unix

Tagged with

Elefantul meu PHP (elephpant)

without comments

De cand am aflat de existenta elephpant-ului am vrut sa-l am. Un tel de loc romantic sau demn de a fi idealistic, dar totusi mult mai complicat decat ar putea parea.

elephpantNici macar google se pare ca nu ofera rezultate cine stie ce relevante. Francezii de la Nexen care il produc nu au nici un magazin de distributie, de fapt nu exista retail oficial de loc pentru asa ceva.

Cu toate ca Web-ul este plin de poze cu elefantul php de la tot felul de evenimente, sau chiar cu caracter erotic, nu acelasi lucru se poate spune si despre locurile de unde se poate cumpara.

Pe site la Nexen scrie ca se pot comanda minim 50 elefanti php mici sau 1 mare, dar cam pe aici se termina povestea. La un moment dat am zis sa incerc sa comand 50 de elefanti dar… nici asta nu am reusit.

Intr-un final, dupa aproape 2 ani de cautari am ajuns intamplator pe eBay. M-am gandit ca poate macar unul s.h. exista. Se pare ca exista cineva din UE care ii distribuie! La momentul cand scriu acest blog se pare ca nici acel anunt nu mai exista, dar cu putin noroc in maxim cateva saptamani va reaparea. Cautarea trebuie facuta dupa “php elephant”, nu “elephpant” care este numele oficial.

Dupa aproape doua saptamani de cand am facut comanda, a venit! Acum sunt fericitul posesor al unui elephpant! Pretul nu a fost tocmai mic, 15 lite + transport, dar pentru aceasta mult asteptata mascota consider ca a meritat.

Este intradevar destul de micut dar foarte bine lucrat si simpatic. El a fost mascota mea pentru certificarea ZCE 5.3.

Misterul legat de raritatea acestor elefanti este elucidat pe elephpant.com: “No retail at the moment. We prefer relying on local PUG or online shop to actually do retail.”. Se pare ca momentan singurul mod de a achizitiona unul este sa gasesti pe cineva care a cumparat 50 elefanti php si acum vinde din ei, sau sa cumperi 50!

Soarta productiei din 2011 a fost decisa la finalul anului trecut, prin pagina de precomanda de pe http://www.elephpant.com/. Si aici probabil se vor putea precomanda din nou curand.

Cand a aparut formularul de precomanda pe elephpant.com am primit chiar si un mail in care mi se spunea sa comand daca sunt interesat. Deci daca sunteti interesati abonarea este utila.

O noutate este elefantul php roz! Probabil ideea a aparut pentru partea de PHP Woman din comunitate. Nu exista nici o poza cu acest nou elefant, pentru ca este la prima generatie.

Written by Claudiu Persoiu

15 January 2011 at 5:53 PM

Posted in Diverse,PHP

Tagged with ,

Examenul Zend PHP5.3 Certified Engineer

with 3 comments

Dupa cum spuneam intr-un blog anterior, cand Zend a lansat noua certificare ZCE 5.3 am primit un cod de discount pentru voucherul de certificare, valabil pana la finalul anului 2010. Am vrut sa profit, asa ca in ultima saptamana din an am cumparat voucherul.

Aveam deja experienta de la certificarea ZCE 5, despre care am vorbit la momentul respectiv.

Am vrut ca pana la finalul concediului, adica pe 7-I sa o dau.

Termenul a fost cam scurt, am avut teoretic aproape doua saptamani sa ma pregatesc, dar pentru ca acestea erau in preajma sarbatoriilor timpul a fost de fapt mult mai scurt.

Zend PHP5 Certification Study Guide – 2nd Edition

Am inceput studiul cu Zend PHP5 Certification Study Guide – 2nd Edition. Cartea chiar daca nu inglobeaza noiile facilitati 5.3 nu este depasita. Pentru ca nu era prima data cand o citeam deja intr-o buna masura a fost mai mult o recapitulare. Am incercat ca pentru fiecare capitol sa fac un exemplu care sa probeze functionalitatea si unul ca sa probeze cazurile pentru care nu se aplica. Cu toate acestea in 4 zile am reusit sa parcurg intreaga carte.

Ca o sugestie, pentru partea de stream-uri si SPL de exemplu, unde este destul de greu de studiat direct din manual ghid-ul mi se pare un inceput bun.

Pentru ca pana la urma cartea este un ghid, in timp ce am citit cartea m-am uitat in capitolele corespunzatoare din manualul de pe php.net pentru o imagine mai larga.

Mock tests

Inainte sa termin cartea am incercat sa fac un mock test pentru PHP5 si spre marea mea surprindere rezultatul a fost “Excellent”. Mock testele le am de cand am dat ZCE 5, iar pentru ca exista o frecventa destul de mare cu care se repetau intrebariile nu am folosit decat 3 atunci. Si acum am facut doar doua din acelasi motiv. Testele sunt foarte utile pentru partea de PHP 5 pentru ca dupa parerea mea, asa cum era si in descrierea lor, acestea sunt mai complicate de multe ori decat examenul in sine. Totusi nu faceti foarte multe, mai ales daca rezultatele la primele sunt slabe pentru ca va pot induce intr-o falsa incredere din pricina intrebariilor repetitive.

Zend PHP 5.3 Study Guide

Cand am terminat cartea am trecut la ghidul gratuit Zend PHP 5.3 Study Guide, care se poate decarca de pe pagina cu detaliile legate de certificare, partea dreapta. Ghidul este in versiune beta si se simte. Cred ca toti cei care vorbesc despre el spun ca are multe bug-uri, si pana la urma este adevarat. Unul dintre cele mai amuzante mi se pare la pagina 109, intrebarea 12, raspunsul la intrebare este D… care nu este afisat in pagina. Dar parerea mea este ca acolo unde sunt bug-uri acestea vor fi gasite relativ usor si nu vor induce in eroare.

Se simte mult mai tare ca acesta este un ghid decat la cartea precedenta, este mult mai sumar si abstract si te obliga sa studiezi manualul.

La finalul fiecarui capitol sunt intrebari, nu am avut rezultat 100% decat la doua capitole. Intrebariile sunt dificile, mai dificile decat la examen in sine dupa parerea mea. Cu toate astea cititi fiecare intrebare cu atentie pentru ca asa va fi si la examen.

Ca sa trec prin tot ghid-ul mi-a mai luat inca 2 zile pentru ca eram incins deja de la cartea precedenta.

Ziua dinainte de examen

Am citit pe blog-ul lui Lorna “lornajane” Mitchell ca inainte de examen e bine sa recapitulezi cateva subiecte mai delictate. Eu in ultima zi am inceput sa recapitulez lucrurile care necesita mai multa memorie decat intelect, cum ar fi zeciile de functii pentru string-uri si array-uri. De asemenea cred ca merita repetat si SPL.

Examenul

Dupa nu foarte mult timp de studiu a venit si momentul examenului.

La fel ca si data trecuta, m-am programat pe Internet cu o zi inainte si m-am prezentat in centrul Pearson VUE.

Examenul in sine nu mi s-a parut mult mai dificil decat cel anterior. Mi se pare ca se pune mai mult accent pe notiuni mai high level de OOP si SPL decat in cel precedent. Stilul intrebariilor mi se pare similar, poate un pic mai multe intrebari “type in”, dar asta se poate sa fie doar norocul meu pentru ca intrebariile sunt selectate dinamic dintr-o serie de intrebari de diferite grade de dificultate.

Timpul de 90 de minute a fost suficient pentru a parcurge toate intrebariile cu atentie si a face review la care nu eram sigur. Data trecuta am terminat cu aproape jumatate de ora inainte, acum nu mi-au mai ramas decat 10 min, poate pentru ca am incercat sa nu ma grabesc de loc.

MULTA ATENTIE! Este foarte important sa citesti intrebariile cu antetie si sa le recitesti de cate ori este nevoie pana cand esti sigur ca ai inteles ce se cere. Unele intrebari sunt formulate mai ciudat si pot induce foarte usor in eroare. Nu intra in panica, daca ai dubii poate trebuie sa marchezi intrebarea pentru review si sa te intorci la ea la final.

Eu personal la inceputul examenului am emotii si primele intrebari le marchez pentru review pentru ca nu reusesc sa ma concentrez suficient.

Fata de acum 2 ani, cand lucram mult mai mult cu PHP brut si mai erau si unele servere de PHP 4 anul trecut am lucrat mai mult cu framework-uri open-source. Asta poate fi un dezavantaj pentru ca nu mai lucrezi atat de mult direct cu functii de core. Dar fata de prima certificare recunosc ca am studiat mult mai putin, probabil si experienta isi spune cuvantul dar si faptul ca ocazional mai rasfoiesc vechiul ghid de certificare.

Iar cu acestea fiind spuse a venit timpul sa pun prima bifa pe rezolutia de an si sa atasez noua sigla la blog.

Pentru aceia care se pregatesc, va urez mult succes!

Written by Claudiu Persoiu

8 January 2011 at 1:56 PM