Claudiu Persoiu

Blog-ul lui Claudiu Persoiu


Archive for 22 May 2010

PHP type hinting pentru tipuri primare de date, un pas mai aproape

without comments

In PHP 5 a fost introdus un nou concept, cel de type hinting. Acesta faciliate permite validarea unui parametru intr-un anumit tip.

Acest tip de validare este unul destul de popular in limbajele obiectuale si cred ca reprezinta un plus pentru modelul obiectual din PHP si mai ales pentru acest limbaj dinamic in sine.

In PHP 5.1 a fost introdusa si validare pentru tipul array.

Sa luam un mic exemplu:

class a { }

class b { }

function testa (a $a) {
  echo "Bla bla\n";
}

testa(new a());

testa(new b());

Rezultatul este:

Bla bla

Fatal error: Argument 1 passed to testa() must be an instance of a, called in ...

Tare nu?

Tipul pentru care se valideaza poate sa fie o clasa, o clasa abstracta sau chiar o interfata care este mostenita de mai multe clase, cum ar fi:

interface inherited { }

class a implements inherited { }

class b implements inherited { }

function testa (inherited $a) {
  echo "Bla bla\n";
}

testa(new a());

testa(new b());

Iar exemplul de mai sus nu va da nici o eroare.

Din pacate totusi nu exista nici un mod de a valida tipuri primare (sau scalare) de date. Cand a aparut PHP 5.3 au fost niste discutii pe tema asta, dar se pare ca a fost prea tarziu iar patch-ul nu a ajuns in versiunea finala.

Ieri dimineata, in timp ce imi faceam lectura de dimineata la o cana de cafea, ce gasesc pe blog-ul lui Ilia Alshanetsky: Scalar Type Hints are Here! Bine, e putin exagerat, nu sunt tocmai aici dar sunt foarte aproape. Practic sunt in trunchiul de SVN si vor fi publice in viitoarea versiune!

Evident ca si varianta de acum de type hinting nu este tocmai o regula obigatorie a PHP, este mult mai mult o problema de finete.

Pracic se putea oricum face validarea pe un anumit de date primare pana acum, dar totusi:

function testint($var) {
   if(!is_int($var)) {
     trigger_error("Type must be Integer", E_USER_ERROR);
   }
   .......
}

nu este tocmai elegant, fata de:

function testint(int $var) {
   ......
}

Written by Claudiu Persoiu

22 May 2010 at 7:02 PM

Posted in PHP

CodeIgniter 1.7 Professional Development Packt Publishing – Book review partea 1

without comments

0905.jpg

Packt Publishing a scos o noua carte despre framework-ul PHP de tip RAD, CodeIgniter versiunea 1.7.  Cartea CodeIgniter 1.7 Professional Development scrisa de Adam Griffiths , are sloganul “become CodeIgniter experts with professional tools, techniques and extended libraries”.

Doar din slogan se vede un ton putin diferit fata de cartea CodeIgniter 1.7 de la Packt Publishing care dupa parerea mea avea mai mult scopul de a arata ce poate face framework-ul CodeIgniter.

Aceasta noua cartea are mai mult scopul de a arata cum poti dezvolta aplicatii profesionale, sau cel putin pana la proba contrarie, stay tuned to find out!

Un argument pentru slogan este si target-ul asa cum este definit in “Who this book is written for”, care contine fraza:

Basic knowledge of CodeIgniter will be helpful.

O fraza periculoasa dupa parerea mea, pentru ca poate speria un incepator, chiar daca in carte se pare ca sunt descrisi toti pasii de la instalarea serverului.

Daca de la prima carte ma asteptam la o prezentare generala, acum sunt curios sa vad daca exemplele sunt mai ample si mai concrete.

Din capitoul mostra se poate vedea ca in care este foarte mult cod. Cat timp este logic cred ca este bine, este de multe ori mai usor sa intelegi din cod, pe care oricum il vei scrie si tu si il poti lua drept exemplu, decat teorie.

Dar mai multe despre aceasta carte dupa ce voi avea ocazia sa o lecturez.

Va urma…

Written by Claudiu Persoiu

11 May 2010 at 10:31 PM

Posted in PHP

Tagged with ,

PHP ca limbaj general-purpose

without comments

PHP pentru desktop, merita?

PHP este descris pe Wikipedia ca fiind:

PHP: Hypertext Preprocessor is a widely used, general-purpose scripting language that was originally designed for web development to produce dynamic web pages.

Luand in considerare aceste lucruri, aplicatiile se impart in 3 categorii: web, command line si desktop.

Pentru mediul Web, PHP este cel mai popular limbaj open-source (si nu numai).

PHP CLI

PHP CLI (Command Line Interface) mi se pare foarte interesant, chiar daca este cam putin folosit. Multi prefera shell scripting, sau Perl fara nici un motiv real. Eu pot spune ca m-am jucat cu aceasta facilitate si mi-a placut rezultatul.

Framework-uri importante, cum ar fi Zend, Symfony sau Cake PHP se folosesc de PHP CLI pentru a genera proiecte, CRUD sau pentru alte facilitati care se pot folosi cu usurinta in linie de comanda.

In windows linia de comanda nu este tocmai populara, dar in linux este aproape imperativ. Pana la urma ce rost are sa faci un script in shell scripting daca poti sa folosesti un limbaj puternic si cu foarte multe facilitati cum ar fi PHP?

Dar CLI nu se limiteaza doar la linia de comanda, este de mai multe ori folosit pentru cronjob-uri, pipe-uri, socket-servere etc.

PHP-GTK

Cand vine vorba de php si desktop majoritatea se gandeste la PHP-GTK. Ce cred despre proiect? Nu e mort dupa cum scrie si pe site-ul oficial, dar nu este tocmai viu. Motivul? Gtk nu e tocmai simplu. Daca provi din mediul linux probabil nu e asa de dificil, daca insa ai lucrat mai mult pe web, nu e tocmai html… Cu toate acesta exista o comunitate in spate care inca sustine acest proiect.

Cu toate astea iti permite sa construiesti aplicatii desktop in PHP, compatibile cu o gama larga de sisteme de operare.

Dar este totusi o problema, aplicatiile rezultate nu sunt tocmai cod compilat, acestea trebuie sa ruleze folosind o masina virtuala de PHP.  De aici apare problema, cum distribui aplicatia? Daca ai o aplicatie mica, de cateva randuri, sa o distribui impreuna cu masina virtuala este cam complicat… De asemenea codul este vizibil, evident exista metode de a rezolva aceasta problema, dar asta nu este tocmai simplu.

Aceasta este probabil cea mai populara platforma PHP pentru desktop, daca se poate spune asta despre acesst mediu.

Documentatia, destul de stufoasa a fost preluata de la versiunea pt. C++. Nu este la fel de bine finisata cum e manualul oficial PHP de exemplu, dar cred ca este suficienta.

Winbinder

Fata de PHP-GTK are un dezavantaj, nu merge decat pe sisteme de operare MS Windows. Avantajul este ca are un API mult mai simplu. Daca ar fi sa aleg o platforma PHP pentru desktop, probabil Winbinder ar castga. Din pacate este in aceeasi stare, nu e mort dar nici viu. Si acesta se bucura de sprijinul unei comunitati, dar fara rezultate iesite din comun.

Problema cu codul compilat se regaseste si aici, ba mai mult problema legata de distributia platformei este si ea prezenta. Cred cu fermitate ca daca vrei sa dezvolti o aplicatie folosind aceasta platforma, sa o faci sa mearga pe calculatorul tau este cea mai mica problema, sa o faci sa mearga pe calculatorul altcuiva este adevarata problema…

Documentatia este destul de mica, datorita simplitatii API-ului. Dar simplitatea este buna in programare, iar asta inseamna ca poti cu usurinta sa construiesti aplicatii destul de interesante.

Compilatoare

Nu sunt multe, iar majoritatea au probleme pentru ca folosesc versiuni vechi de PHP sau chiar de GTK. Am petrecut multe ore pe Google incercand sa gasesc niste solutii reale dar in zadar.

Principalele compilatoare sunt:

 • Bambalam – functioneaza pentru CLI si Winbinder fara probleme. Dar are un dezavantaj important: nu este compatibil decat cu PHP 4.4.4, iar asta cred ca spune tot. Oricum mi se pare cea mai interesanta solutie, din pacate prea veche (ultima versiune a aparut in 2006).
 • PriadoBlender – functioneaza bine cu PHP-GTK si CLI, dar este cam instabil. Ultima versiune (beta) a aparut in anul 2007, de atunci nu s-a mai auzit nimic nou. Daca probabil ar mai fi actualizat aceasta versiune ar ajuta mult proiectul PHP-GTK.

Concluzie

Cand vine vorba de Web, totul merge excelent!

PHP in linie de comanda devine tot mai popular si apar tot mai multe unelte!

In mediul desktop este o senzatie de “living dead”… Aceste proiecte nu au murit dar nici nu sunt tocmai in viata. Evident mai sunt si alte solutii PHP pentru desktop pe care nu le-am amintit, dar si ele sunt tot cam in aceeasi situatie. Probabil ar trebui o abordare diferita, mai atractiva pentru dezvoltatorii din mediul web pasionati de acest limbaj.

Written by Claudiu Persoiu

8 May 2010 at 5:00 PM

Posted in PHP

Tagged with , , ,