Claudiu Persoiu

Blog-ul lui Claudiu Persoiu


Archive for 30 July 2009

MySQL Certified Developer – ultimul episod

without comments

Dupa ce am sustinut examenul MySQL Certified Developer acum cateva saptamani, dupa cum povesteam intr-un blog anterior, a venit si momentul mult asteptat. Este putin indoita ca a fost fortata in cutia postala, dar diploma a venit! Surprinzator a durat doar doua saptamani, fata de cea de la Zend care a durat  aproape 8.

Numele mi-a fost publicat la cateva zile pe site, dar contul nu am putut sa-l accesez decat dupa ce am primit diploma. Ce este mai ciudat este ca inauntru nu scria parola pentru cont, ci instructiunile pentru a o primi.

In afara de diploma, in plic mai exista instructiuni de folosire pentru logo si contului, si pe langa asta un card cu nume si certificare, care nu inteleg la ce o sa-mi foloseasca.

Iar alta ciudatenie este ca, diploma este semnata de Micheal “Monty” Widenius si Marten Mickos care nu mai lucreaza la Sun MySQL. Evident nu stiu cat de adevarate sunt semnaturile, dar macar cea a lui Ulf Sandberg (VP Service MySQL AB) este reala.

Dar diploma arata foarte bine, si face o pereche buna cu cea Zend. Acum sper sa-mi si foloseasca.

Written by Claudiu Persoiu

30 July 2009 at 9:13 PM

Posted in MySQL

Tagged with , ,

La revedere YSlow, bun venit PageSpeed!

without comments

Dupa ce mai bine de un an, in care m-am obisnuit sa lucrez cu YSlow, se pare ca o data cu FireFox 3.5 acesta nu mai beneficiaza de suport.

YSlow este o unealta foarte interesanta realizata de Steve Souders, cel care a scris High Performance Web Sites, si mai nou Even Faster Web Sites.

Plug-in-ul, care se folosea de FireBug, era un instrument practic care sa analizeze performantele dupa cele 14 reguli descrise in carte, dand paginilor note in mod dinamic la incarcare. O unealta foarte utila, atat pentru designeri cat si pentru programatorii de front-end.

Dar o data cu lansarea FireFox 3.5, care aduce multe imbunatatiri in viteza, YSlow a devenit incompatibil. Dupa ce se parea ca Yahoo! va renunta total la proiect o noua versiune a aparut. Din pacate aceasta versiune nu este tocmai functionala. Nu stiu daca este de la versiunea mea de FireBug sau pur si simplu update-ul a fost facut ca sa inchida gura celor care se plangeau de incompatibilitate.

Google nu s-a lansat nici de data asta mai prejos. Dupa lansarea Google Speed, se pare ca nu a intarziat sa apara si un inlocuitor pentru YSlow, si anume Google PageSpeed.

Ca structura PageSpeed se aseamana cu YSlow, oricum regulile de optimizare sunt aceleasi pentru toata lumea, e vorba doar de modul cum le abordezi.

Ce are in plus PageSpeed este compatibilitatea cu FireFox 3.5.

Un fapt interesant de stiut este ca Steve Souders acum lucreaza pentru Google, poate asta este si unul din motivele pentru care aceste unelte rivale, produse de doi giganti ai internetului au ajuns in situatia asta.

Written by Claudiu Persoiu

17 July 2009 at 9:21 PM

Posted in Browsers,Diverse

Tagged with , , , ,

Rata de adoptie si dezvoltarea de software pe web

with 2 comments

Cum influenteaza rata de adoptie a noilor produse si/sau versiuni de soft dezvoltarea produselor pentru Web si cele de tip client-server?

Din perspectiva unui web developer, suntem restrictionati de serverele pentru care dezvoltam si browserele clientilor. De multe ori compromisurile merg foarte departe de dragul de a satisface o piata mai larga.

PHP

In prezent versiunea stabila de PHP este 5.3.0, totusi folosirea acestei versiuni in productie ar fi o decizie puierila. Versiunea a aparut de putin timp si probabilitatea de a gasi aceasta versiune pe serverele de hosting este foarte mica.

In mod logic o versiune mai potrivita este 5.2.10. Si totusi, daca versiunea 5 a aparut acum aproape 5 ani, de ce un framework popular precum CakePHP inca nu foloseste avantajele aduse de aceasta versiune? Pentru ca pana de curand o buna parte din serverele de shared hosting care aveau suport pentru PHP, aveau inca versiunea 4.

Cum se traduce asta in productie? Daca nu dezvolti produse interne sau pe servere proprii, sau asupra carora ai control, ar trebui sa fi constient ca produsul tau poate ar trebui sa fie compatibil si cu versiuni de PHP mai vechi, iar noile facilitatie nu trebuiesc folosite.

Trist si ridicol dar adevarat.

PHP 5.3 aduce destul de multe facilitati noi, dar pana aceste facilitati vor putea fi folosite in productie probabil vor mai trece cativa ani. Iar pana acestea vor ajunge si in framework-uri probabil si mai mult (de exemplu namespace-urile sunt utile in framework-uri).

MySQL

Versiunea stabila curenta este 5.1.36.  Versiunea 5.x, lansata in 2005 a adus multe facilitati noi, cateva dintre ele sunt: rutine stocate (functii si proceduri), triggere, views, cursori, information schema etc.

Rutinele stocate probabil reprezinta una dintre cele mai mari schimbari. Acestea sunt cel mai cunoscute probabil de la Oracle PL/SQL, desi MySQL le-a implementat dupa standardul ANSI SQL 2003.

Dar pentru ca MySQL 5.0 a stat mult in beta rata de adoptie este si aici foarte scazuta. Din nou, sunt aproape 4 ani de cand a fost lansata versiunea iar ea inca nu este suficient de raspandita.

Concluzia, pur si simplu nu se recomanda folosirea noilor facilitati daca nu vei putea controla serverul.

Browserele si JavaScript

Problema browserelor ii afecteaza atat pe programatori cat si pe designeri.

Probabil cel mai vechi browser folosit pe o scara inca destul de larga este Internet Explorer 6. Acesta a fost lansat in 2001, adica in urma cu 8 ani si este inca folosit de ~30% dintre utilizatori.

In 2001 JavaScript era considerat inca un limbaj de scripting infantil, care era folosit mai mult pentru efecte vizuale simple.

O data cu “descoperire” AJAX in 2005, JavaScript a prins din nou viata. JavaScript nu mai era doar un limbaj folosit pentru efecte vizuale reduse ci era privit ca o tehnologie de viitor.

Browsere cum ar fi FireFox, Opera, Google Chrome sau Safari au facut progrese mari pentru a imbunatatii viteza de executie pentru JavaScript. Pana si Internet Explorer 8 lucreaza mai bine cu JavaScript, dar este departe de a fi la fel de popular ca versiunea 6. Si ca sa fie completa problema Microsoft are o mare problema cu pastrarea compatibilitatii intre produsele sale.

Motivul pentru aceasta problema de adoptie a noilor versiuni Internet Explorer este de fapt sistemul de operare. Cel mai popular sistem de operare de la Microsoft este Windows XP. Acesta avea preinstalat Internet Explorer 6. Avand in vedere ca Windows Vista a intrat mult mai greu pe piata din pricina bug-urilor initiale, problemelor cu driverele, resurselor consumate si a altor probleme, a insemnat ca Windows XP a ramas inca foarte popular. Evident nu toti care folosesc Windows XP utilizeaza IE 6, multi au facut update sau pur si simplu folosesc alt browser. Dar multi dintre utilizatori folosesc acest browser care vine preinstalat.

Apropo de acest aspect, Windows 7 va fi distribuit in Europa fara IE instalat. Sunt foarte curios cum va influenta asta piata browserelor.

In ultima vreme telefoanele “smart phone” si dispozitivele PDA au devenit tot mai populare. Multa lume le foloseste pentru a naviga pe Internet. Deci dupa problema de compatibilitate cu browserele de pe PC, acum apare si problema de compatibilitate cu browserele de pe mobil. De exemplu, telefonul meu a venit cu doua browsere: Internet Explorer si Opera. Internet Explorer pentru mobil este groaznic, asa ca eu folosesc Opera care face o treaba buna.

Problema este ca multe dispozitive PDA/smart phone cu Windows Mobile au doar Internet Explorer in standard, si  revenim la problema anterioara.

Cand vine vorba de Apple cu renumitul iPhone browserul folosit este Safari (si cred ca nu se poate instala alt browser, dar nu sunt sigur ca mai este inca aceasta problema).

Deci atunci cand realizam o interfata sau o aplicatie JavaScript, ar trebuie sa luam in considerare cateva aspecte cum ar fi:

 • dispozitiv (ex: PC, PDA, smart phone etc.)
 • sistem de operare (ex: Windows, Linux, Mac, Symbian etc.)
 • browser cu versiunea aferenta (Internet Explorer 6,7,8; FireFox, Safari, Opera etc.)
 • HTML 5 este aproape aici, dar cand vine vorba de browsere ma intreb cand se va spune cu adevarat despre HTML 5 ca se poate folosi pe scara larga avand in vedere ca peste jumatate din piata in arest moment este dominata de IE 6 si 7.

  Eu zic ca o sa fie cam 5 ani…

  Written by Claudiu Persoiu

  15 July 2009 at 9:55 PM

  Site-ul devine bilingv

  with one comment

  Incepand de azi site-ul devine bilingv! Mai exact pe langa romana voi traduce posturile si in engleza.

  Pentru a folosi doua limbi in cadrul blog-ului am folosit plug-in-ul LanguageSwitcher, putin modificat pentru ca toti utilizatorii din Romania si Republica Moldova sa poata vizualiza varianta romana, indiferent de setarile browserului.

  Sper ca in masura in care timpul imi va permite sa reusesc macar partial intrarile deja existente.

  Written by Claudiu Persoiu

  11 July 2009 at 8:59 PM

  Posted in Diverse

  Examen MySQL Certified Developer

  with 12 comments

  Sau mai nou Sun MySQL Certified Developer.

  Ma batea gandul de aproape un an, dar in ultimele luni m-am decis sa fac si pasul asta. Si cum eram usor lipsit de motivatie, pe site-ul MySQL este un anunt ca pe data de 31 Iulie examenulul nu se va mai da in centrele PersonVUE. Asta a fost toata motivatia de care aveam nevoie.  M-am inarmat cu cartea si am pornit la treaba.

  Cartea (MySQL 5.0 Certification Study Guide) nu mai este in totalitate de actualitate, fiind scrisa pentru versinea 5.0 in anul 2005. Totusi trecand peste miciile probleme cu modificarile dintre versiuni, este scrisa foarte bine, foarte explicita si cu multe exemple. Apropo, ce nu scrie in carte nu se cere.

  Cartea are doua parti, prima pentru CMDEV iar a doua pentru CMDBA. Cele doua sectiuni mai fac referire una la alta cand este cazul, dar nu este necesara parcurgerea ambelor sectiuni pentru examen.

  Dupa doua saptamani de studiu din prima parte m-am prezentat la primul examen (CMDEV I). Poate este doar parerea mea, si recunosc, am devenit comod avand in vedere ca in cea mai mare parte lucrez cu MySQL folosind phpMyAdmin, dar examenul imi pare destul de dificil. La Zend cand ai o intrebare cu raspunsuri multiple ai si numarul raspunsurilor care trebuiesc furnizate. La MySQL nu exista nici o regula in sensul asta, intradevar pot fi unul sau mai multe raspunsuri corecte.

  Un alt element de noutate, cel putin pentru mine, la final am primit si scorul, si chiar daca nu a fost aproape de limita… tot mi se pare un pic dezamagitor.

  Dupa primul examen, nu am stat mult sa sarbatoresc ca am inceput sa ma pregatesc de partea a doua.

  Unii spun ca examenul nu este bine echilibrat, iar eu cred ca au dreptate. In al doilea examen pentru certificare sunt multe elemente de care eu unul doar am auzit, sau le-am folosit cu Oracle. Motivul pentru care nu am apucat sa le folosesc pana acum este simplu: multe servere inca NU au MySQL 5.x! O alta problema este aceea ca phpMyAdmin nu avea nici un fel de suport pentru rutine stocate, triggere etc. Dar din fericire din fericire in MySQL 5.x exista Information Schema, dar desprea asta poate in alt post.

  Al doilea examen mie unul mi s-a parut ceva mai intortochiat. Daca primul l-am rezolvat intr-o ora, pe al doilea l-am rezolvat in aproape o ora jumatate (cat timpul alocat). Exemplele sunt destul de mari si trebuie interpretate cu atentie.

  Dar intr-un final am reusit!

  Din pacate treaba nu merge la fel de usor ca la Zend, acolo pana am ajuns acasa de la examen am primit si siglele (pe e-mail), termenii si conditiile de folosirea a siglelor si am putut sa-mi public profilul pe site.

  La MySQL trebuie sa primesc o hartie prin posta (ne electronica) care ar trebui sa ajunga in 4-6 saptamani. Pana atunci nu-mi ramane decat sa astept…

  Written by Claudiu Persoiu

  8 July 2009 at 11:57 PM

  Posted in MySQL

  Tagged with , , ,

  Redirectionare la WWW folosind PHP

  without comments

  Problema apare atunci cand utilizatorul intra pe un domeniu si trebuie redirectionat care acelasi nume de domeniu, pastrand variabilele GET dar adaugand www.

  Solutia mea se bazeaza pe functia header si variabilele globale din $_SERVER:

  // retinem adresa pentru a lucra mai usor cu ea
  // va fi 'www.exemple.org' sau 'exemple.org'
  $host = $_SERVER['HTTP_HOST'];
  
  // verificam daca primele 4 caractere sunt 'www.'
  // '.' este important pentru numele de domeniu care incep cu 'www'
  if(substr($host, 0, 4) !== 'www.') {
     // anuntam browserul ca pagina a fost mutata
     header('HTTP/1.1 301 Moved Permanently'); 
  
     // introducem noua locatie
     // in $_SERVER['REQUEST_URI'] se afla variabilele
     header('Location: http://www.' . $host . $_SERVER['REQUEST_URI']);
  
     // iesim din pagina
     exit();
  }

  Din pricina headerului 301 motoarele de cautare nu vor indexa pagina fara www.

  PS: codul de mai sus trebuie sa fie primul lucru care il afisaza pagina!

  Written by Claudiu Persoiu

  4 July 2009 at 6:11 PM

  Posted in PHP

  Tagged with ,

  Project management

  without comments

  Project management

  Project management

  Written by Claudiu Persoiu

  2 July 2009 at 3:59 PM

  Posted in Diverse

  PHP 5.3 este aici!

  without comments

  Ieri a fost lansat oficial PHP 5.3! Aceasta versiune aduce cele mai multe schimbari de la versiune 5 pana acum, iar PHP 5.0 a fost lansat acum aproape 5 ani.

  Pe langa noile facilitati pe care le aduce versiunea (despre care am mai discutat), sper ca acum se va grabi si finalizarea lui PHP6, care in principiu o sa fie aproape PHP5.3+Unicode.

  De asemenea pe pagina PHP-GTK un anunt spune:

  Rumours of PHP-GTK’s death have been greatly exaggerated! The project is very much still alive, but we’re waiting for PHP 5.3 to come out, and also some work needs to be done on the Cairo extension before a new release can be made. This should be completed soon. This release will come with support for GTK+ 2.14 and 2.16, Cairo, and PHP 5.3.

  Din noutatile aduse, una dintre facilitatile care eu ma intreb in ce masura va prinde este PHAR. Aceasta permite crearea de “arhive” a fisierelor php, intr-un mod inspirat din Java unde se foloseste JAR. Accesarea arhivelor se face print-un stream (phar), deci teoretic se poate distribui o intreaga aplicatie PHP intr-un singur fisier, fara a fi nevoie de extensia PHAR sa fie instalata.

  Written by Claudiu Persoiu

  1 July 2009 at 10:32 AM

  Posted in PHP

  Tagged with , , ,