Examen MySQL Certified Developer

Translations: "Română" |

Share on:

Sau mai nou Sun MySQL Certified Developer.

Ma batea gandul de aproape un an, dar in ultimele luni m-am decis sa fac si pasul asta. Si cum eram usor lipsit de motivatie, pe site-ul MySQL este un anunt ca pe data de 31 Iulie examenulul nu se va mai da in centrele PersonVUE. Asta a fost toata motivatia de care aveam nevoie.  M-am inarmat cu cartea si am pornit la treaba.

Cartea (MySQL 5.0 Certification Study Guide) nu mai este in totalitate de actualitate, fiind scrisa pentru versinea 5.0 in anul 2005. Totusi trecand peste miciile probleme cu modificarile dintre versiuni, este scrisa foarte bine, foarte explicita si cu multe exemple. Apropo, ce nu scrie in carte nu se cere.

Cartea are doua parti, prima pentru CMDEV iar a doua pentru CMDBA. Cele doua sectiuni mai fac referire una la alta cand este cazul, dar nu este necesara parcurgerea ambelor sectiuni pentru examen.

Dupa doua saptamani de studiu din prima parte m-am prezentat la primul examen (CMDEV I). Poate este doar parerea mea, si recunosc, am devenit comod avand in vedere ca in cea mai mare parte lucrez cu MySQL folosind phpMyAdmin, dar examenul imi pare destul de dificil. La Zend cand ai o intrebare cu raspunsuri multiple ai si numarul raspunsurilor care trebuiesc furnizate. La MySQL nu exista nici o regula in sensul asta, intradevar pot fi unul sau mai multe raspunsuri corecte.

Un alt element de noutate, cel putin pentru mine, la final am primit si scorul, si chiar daca nu a fost aproape de limita… tot mi se pare un pic dezamagitor.

Dupa primul examen, nu am stat mult sa sarbatoresc ca am inceput sa ma pregatesc de partea a doua.

Unii spun ca examenul nu este bine echilibrat, iar eu cred ca au dreptate. In al doilea examen pentru certificare sunt multe elemente de care eu unul doar am auzit, sau le-am folosit cu Oracle. Motivul pentru care nu am apucat sa le folosesc pana acum este simplu: multe servere inca NU au MySQL 5.x! O alta problema este aceea ca phpMyAdmin nu avea nici un fel de suport pentru rutine stocate, triggere etc. Dar din fericire din fericire in MySQL 5.x exista Information Schema, dar desprea asta poate in alt post.

Al doilea examen mie unul mi s-a parut ceva mai intortochiat. Daca primul l-am rezolvat intr-o ora, pe al doilea l-am rezolvat in aproape o ora jumatate (cat timpul alocat). Exemplele sunt destul de mari si trebuie interpretate cu atentie.

Dar intr-un final am reusit!

Din pacate treaba nu merge la fel de usor ca la Zend, acolo pana am ajuns acasa de la examen am primit si siglele (pe e-mail), termenii si conditiile de folosirea a siglelor si am putut sa-mi public profilul pe site.

La MySQL trebuie sa primesc o hartie prin posta (ne electronica) care ar trebui sa ajunga in 4-6 saptamani. Pana atunci nu-mi ramane decat sa astept…