To PEAR or not to PEAR… sau poate PECL?

Translations: "Română" |

Share on:

PEAR si PECL sunt depozite de extensii pentru PHP. In aceste depozite se gasesc practic toate extensile mai importante care se folosesc cu PHP.

De ce nu ai folosi extensii care totusi se regasesc in cele doua depozite? Pentru ca limitarea cea mai mare si mai importanta este serverul pe care va rula aplicatia.

Majoritatea site-urilor mici si medii au hosting de tip share (adica pe acelasi server sunt gazduite mai multe domenii). Pentru ca hosting-ul este share atunci in momentul in care se face o schimbare pe server toate site-urile vor “beneficia” de ea (cel putin teoretic).

Si de aici apar problemele, nu poti fi niciodata sigur ca aplicatia pe care o dezvolti va ajunge pe un server care are o anumita extensie. Iar chiar daca unii o sa te lase sa instalezi extensii sau chiar le vor instala ei la cerere, mereu va exista problema celor care refuza sa faca asta sau chiar te pun pe tine sa o instalezi pe propria raspundere (da, am intalnit si asta).

Evident nu ar trebui excluse toate extensile, dar cele care nu sunt tocmai “populare” ar trebui totusi evitate.

Partea buna este ca multe extensii sunt facute chiar in PHP, deci ele nu mai trebuie complilate, activate etc., acestea pot fi direct incluse si folosite.

Un alt avantaj al PHP este si ca nu duce lipsa de resurse, de exemplu pentru clase PHP exista www.phpclasses.org o resursa foarte buna, unde se gasesc clase pentru orice ai visat sau nu ai indraznit sa visezi.

Din pacate totusi unele extensii pur si simplu nu se pot inlocui, de exemplu GD. M-am trezit zilele trecuta ca serverul pe care lucram nu are GD iar eu nu pot sa fac nimic altceva decat sa astept sa se sesizeze cineva.

Concluzia, ai grija ce folosesti daca sti ca nu vei controla serverul pe care va ajunge aplicatia ta…