Argumentele id si name in Internet Explorer si FireFox

Translations: "Română" |

Share on:

Ca tot postam zilele trecute legat de incompatibilitati cu adevarat enervante, zilele trecute am descoperit un bug care l-am plantat cu succes de mai bine de un an jumatate.

Aveam niste campuri, respectiv:

1<input id="cos1" name="cos20" type="text" />
2<input id="cos2" name="cos19" type="text" />
3<input id="cos3" name="cos18" type="text" />
4--------
5<input id="cos10" name="cos11" type="text" />
6<input id="cos11" name="cos10" type="text" />

Ideea era ca atunci cand trebuie sa verific din JavaScript sa o fac folosind un for() iar din PHP folosind numele.

Codul JavaScript arata cam asa:

1for(var i=1; i<=coshmax; i++)
2{
3     element = document.getElementById("cos"+i).value;
4     if(element>0 && !isNaN(element))
5           faCeva();
6}

Pana aici totul bine, am testat aplicatia de nenumarat ori si nu a fost nici o problema.

Pana acum cateva zile cand am primit o reclamatie ca exista o problema pe la ultimele optiuni, respectiv asta se traduce prin ultimele variabile. Am inceput sa testez in Internet Explorer pentru ca acesta era deschis, apoi am testat si in FireFox ca sa urmaresc codul JavaScript si surpriza… in FireFox mergea fara probleme.

Am pierdut aproape jumatate de ora holbandu-ma si punand alert()-uri ca sa inteleg ce se petrece, apoi am realizat: Internet Explorer nu face mare diferenta intre id si name.

Problema era ca atunci cand apelam id-ul cos10 primeam valoarea de la id=”cos10″, cand testam cos11 primeam valoarea de la name=”cos11″. Rezultatul: nu mai testam ultima variabila nicioada.

Evident solutia a fost simpla, am redenumit id-urile ca sa nu mai existe artibute name si id cu aceeasi valoare.

Cazul acesta nu a fost foarte “trist” pentru ca am rasit bug-ul si am putut sa trec mai departe la ce faceam, dar daca eram la final de program dupa o zi agitata cred ca rezultatul era cu totul altul.

Problema este cu atat mai ciudata cu cat daca uiti sa redenumesti un element poti sa te trezesti cu un bug de toata frumusetea, respectiv daca in loc sa dai la un element name ii dai id, o sa mearga in Internet Explorer si… cam atat, de ex:

1<input type="text" id="variabila" />

in Internet Explorer va fi trimis foarte frumos ca orice alta variabila, iar in alte browsere cum ar fi FireFox evident… nu!

Si dupa ce ca bug-ul asta era foarte greu de remarcat oricum nu aparea decat in cateva cazuri speciale, motiv pentru care a si stat linistit un an jumatate.