Internetul este pentru toata lumea dar nu pentru toate browserele?

Translations: "Română" |

Share on:

Povestea incepe pe la inceputul Internetului, atunci cand WWW era inca la inceput, conexiunea se facea prin linii telefonice incete iar Mosaic facea furori. Dar a trecut mult timp de atunci, acum problema generala e cum sa faci o pagina web sa se miste ca o aplicatie Desktop si sa arate ca nimic altceva vazut pana acum. Dar cum unicitatea este doar o problema de timp iar aplicatile web nu vor ajunge niciodata cu adevarat aplicatii desktop nu are rost sa vorbesc despre asta.

Problema este ca o data cu dezolvarea Web-ului tehnologiile au inceput sa fie confilctuale, iar cand spun asta nu ma refer la lucruri cum ar fi ca Microsoft nu a implementat in Internet Explorer sau ca

are margin in Internet Explorer iar in FireFox nu, ma refer la lucruri cu adevarat enervante, cum ar fi incompatibilitatile intre DOM din JavaScript si cel din JScript de la Microsoft. Unul din site-urile care mi se par bizar de incompatibile cu Internet Explorer este site-ul Ubuntu.

      <p id="caption-attachment-206" class="wp-caption-text">
        Ubuntu.com in Internet Explorer
      </p>
    </div></td> 
    
    <td>
      <p>
        <div id="attachment_208" style="width: 310px" class="wp-caption alignnone">
          <a href="http://blog.claudiupersoiu.ro/wp-content/uploads/2009/02/ubuntu-firefox1.jpg"><img aria-describedby="caption-attachment-208" class="size-medium wp-image-208" title="ubuntu-firefox1" src="http://blog.claudiupersoiu.ro/wp-content/uploads/2009/02/ubuntu-firefox1-300x201.jpg" alt="Ubuntu.com in FireFox" width="300" height="201" srcset="https://blog.claudiupersoiu.ro/wp-content/uploads/2009/02/ubuntu-firefox1-300x201.jpg 300w, https://blog.claudiupersoiu.ro/wp-content/uploads/2009/02/ubuntu-firefox1.jpg 1000w" sizes="(max-width: 300px) 100vw, 300px" /></a>
          
          <p id="caption-attachment-208" class="wp-caption-text">
            Ubuntu.com in FireFox
          </p>
        </div></td> </tr> </tbody> </table> 
        
        <p>
          Cand esti o distributie de renume cum e Ubuntu e usor de inteles de ce nu te preocupa compatibilitatea cu IE dar asta nu se aplica si in general. Nu poti pur si simplu sa te duci la un client si sa-i explici ca pe tine nu te intereseaza compatibilitatea cu un anumit browser pentru ca numarul clientiilor va scadea in mod dramatic. Acesta este si unul dintre motivele pentru care nuprea poti sa faci design sau programare JavaScript in linux, cel putin nu lucruri complexe fara sa testezi in Internet Explorer, cel putin partial.
        </p>
        
        <p>
          Din pacate se pare ca nici versiuniile Internet Explorer nu sunt tocmai compatibile intre ele, iar cum in acest moment cel mai folosit browser (in Romania) este Internet Explorer 6, urmat la mica distanta de Firefox 3 si Internet Explorer 7, la construirea unui site trebuie luate in calcul toate cele 3 versiuni.
        </p>
        
        <p>
          Problema cea mai mare este ca Web-ul acum nu mai este doar pentru sisteme Desktop si eventual cateva Laptop-uri de ultima generatie cum era cu ani in urma, acum exista sisteme cu diverse sisteme de operare, dispozitive mobile etc. De exemplu eu am pe telefonul mobil (HTC Touch Diamond) doua browsere in mod implicit, Internet Explorer si Opera 9.5 pentru mobil, diferentele sunt foarte mari si cu parere de rau Internet Explorer pentru mobil este deosebit de slab! Ca webdeveloper trebuie sa iei in calcul marea majoritate a dispozitivelor de pe piata, nu poti ignora un segment de piata si in special dispozitive de lux, acel segment de piata este foarte important pentru oricine.
        </p>
        
        <p>
          Din fericire toate aceste probleme se rezuma de cele mai multe ori la compatibilitatea dintre diferite versiuni de Internet Explorer si celelalte browsere care sunt in general surprinzator de compatibile intre ele. De exemplu eu testez aplicatile in general doar in Internet Explorer si FireFox pentru ca in general daca se comporta similar in cele doua se vor comporta similar si in Opera, Safari, Chrome si altele.
        </p>
        
        <p>
          Sa speram ca o data cu Internet Explorer 8 se vor mai reduce din problemele de incompatibilitate si pe segmentul de piata detinut de Microsoft si o data cu asta Internetul va redeveni nu doar pentru toata lumea ci si pentru toate browserele.
        </p>