Claudiu Persoiu

Blog-ul lui Claudiu Persoiu


Archive for 12 December 2008

E decembrie iar PHP6 inca nu este aici…

without comments

Este decembrie, frigul a venit, vitrinele magazinelor sunt pline de decoratiuni de Craciun iar PHP6 inca nu este aici… poate anul viitor…

Se pare ca versiunea 4 a fost cea mai populara versiune de PHP, PHP5 a avut viteza cea mai mica de penetrare in piata iar PHP6… cea mai asteptata.

Dupa cum sunt schitate lucrurile, PHP6 nu o sa aduca o schimbare atat de mare cum au adus versiuniile precedente, mai degraba o sa aduca schimbari calitative, probleme vechi vor fi rezolvare, REGISTER GLOBALS o sa dispara de tot, la fel si Magic Quotes, care nu este o problema atat de mare de securitate cat de performanta. Vechea si alta data populara gama de functii ereg vor disparea in favoarea preg, aceasta din urma fiind mult mai rapida. Pe de alta parte, cel mai mare avantaj o sa fie suportul pentru Unicode.

Pana atunci exista totusi versiunea de test, iar versiunea finala initial se credea ca o sa fie lansata in 2007, iar acum la finalul lui 2008 este inca in lucru.

Dar intre timp pe 4 decembrie pe site-ul PHP.net, a fost lansata versiunea 5.2.7. Totul bine si frumos, pana pe 7 decembrie cand a fost retrasa pentru ca Magic Quotes nu mai functiona. Sfatul era asteptarea versiunii 5.2.8. A doua zi aceasta a fost lansata, oricum nu cred ca cineva care se grabea sa faca update folosea si Magic Quotes pe on.

Iar acum ma retrag in liniste sa o astept… poate anul viitor…

Written by Claudiu Persoiu

12 December 2008 at 8:26 PM

Posted in PHP

Tagged with , ,

Super-oferte de sarbatori

without comments

Vin sarbatoriile! Toata lumea se bucura si se gandeste ce sa mai indese sub brad. Magazinele mari vin in aceasta perioada cu super-oferte, dar oare cat de “super” sunt aceste oferte.

Am ramas uimit de multe ori cum unele firme foarte mari vindeau niste calculatoare mai mult decat slabe la niste preturi, aparent foarte tentante. O oferta suna cam asa “Notebook … Procesor Intel Celeron Dual Core T1500”, pe bune, cam atata e toata, am scos doar marca. Poate pentru unii este evident cam cat de “tentanta” este oferta, dar pentru ceilalti chiar suna bine, mai ales ca pretul este destul de mic. O oferta serioasa, indiferent de unde provine trebuie sa listeze toate componentele, nu doar procesorul si alte componente mai rasarite. In cazul unui laptop poti avea noroc (dar nu te baza pe asta), laptopurile vin in general cam in aceeasi configuratie, variaza doar RAM-ul sau marimea HDD, dar nu este o regula generala. In cazul desktopurilor totusi… e alta treaba.

Cu cativa ani in urma reparam calculatoare, atat hardware cat si software, eram genul de tip la care te duci daca nu mergea ceva sau aveai nevoie de ceva. In perioada aceea am avut ocazia sa vad multe calculatoare atat pe dinafara cat si pe dinauntru.

Am vazut mai multe calculatoare cumparate “la oferta” in rate pe mai multi ani, iar cand le-am deschis am avut senzatia a carui echivalent culinar este de a deschide o cratita de mancare uitata in frigider. Componentele in general sunt cele mai ieftine de pe piata, de fapt sunt atat de ieftine incat nici nu am auzit de marcile acelea. Un alt caz este atunci cand nu este un calculator bine echilibrat, iar cand spun asta ma refer ca degeaba are calculatorul 3GHz de procesor daca are 512 MB RAM.

Concluzia, cand mergeti la cumparaturiile de sarbatori nu va aruncati la orice oferta, o placa de baza slaba poate sa diminueze performanta intregului calculator, sau si mai rau, sa cedeze repede si sa traga dupa sine componente scumpe, decat sa dai bani putin pe un calculator care o sa se strice inainte sa termini de platit la el, mai bine rogi pe cineva sa te ajute. Si nu in ultimul rand ai grija sa nu-ti distrugi calculatorul!

Cumparaturi placute!

Written by Claudiu Persoiu

12 December 2008 at 7:56 PM

Posted in Diverse

Tagged with

Un index face diferenta

with 3 comments

Ca sa faci o aplicatie web in general ai nevoie de o baza de date. La scoala in general invatam ca “baza de date este administrata de administratorul bazei de date”. Teoretic asa ar trebui sa se intample, practic… ajungem sa ne facem singuri bazele de date de cele mai multe ori.

PHP este folosit in general cu un SGBD (Sistem de Gestiune al Bazelor de Date), de obicei aceasta este MySQL. Atunci cand o aplicatie incepe sa mearga greu in general se cauta metode de optimizare incepand de la reducerea sau inlocuirea functiilor lente (de exemplu echo este mai rapida ca print sau nl2br($text) este mai rapida ca str_replace(“\r\n”,”<br>”,$text)) pana la reducerea numarului de cereri http (in loc de mai multe fisiere css se foloseste unul singur). Totusi un mod foarte simplu pe care foarte multi nu il iau in calcul este acela de a adauga un index pe tabela.

Index-ul se adauga pe un camp pe care se fac sortari sau se pun conditii. Avantajul major este in momentul cand se extragi datele. Dezavantajul este atunci cand se introduc datele. Pe o tabela unde se fac modificari frecvent poate sa fie discutabila nevoia de un index, depinde de raportul de select-uri vs. insert-uri.

Cum se adauga un index:

ALTER TABLE tabela SET INDEX(camp);

Chiar zilele trecute aveam o interogate destul de greoaie pe mai multe tabele si nu intelegeam cum poate totusi sa mearga atat de greu. Am adaugat un index pe criteriul de filtrare si unul pe cel de ordonare iar in mai putin de 5 minute totul a devenit mult mai rapid, a devenit de 3 ori mai rapida interogarea (si nu am decat 2000 de inregistrari)!

Poate cateva milisecunde in plus nu par mare lucru, dar luati in calcul cateva zeci sau chiar sute de interogari pe o singura pagina, inmultiti cu numarul utilizatoriilor care acceseaza pagina simultan si… nu o sa mai apara atat de putin.

Written by Claudiu Persoiu

8 December 2008 at 10:39 PM

Posted in Web stuff

Tagged with ,

Scurta istorie a hackerilor

without comments

Written by Claudiu Persoiu

8 December 2008 at 9:48 PM

Posted in Diverse

Tagged with