Super-oferte de sarbatori

Translations: "Română" |

Share on:

Vin sarbatoriile! Toata lumea se bucura si se gandeste ce sa mai indese sub brad. Magazinele mari vin in aceasta perioada cu super-oferte, dar oare cat de “super” sunt aceste oferte.

Am ramas uimit de multe ori cum unele firme foarte mari vindeau niste calculatoare mai mult decat slabe la niste preturi, aparent foarte tentante. O oferta suna cam asa “Notebook … Procesor Intel Celeron Dual Core T1500”, pe bune, cam atata e toata, am scos doar marca. Poate pentru unii este evident cam cat de “tentanta” este oferta, dar pentru ceilalti chiar suna bine, mai ales ca pretul este destul de mic. O oferta serioasa, indiferent de unde provine trebuie sa listeze toate componentele, nu doar procesorul si alte componente mai rasarite. In cazul unui laptop poti avea noroc (dar nu te baza pe asta), laptopurile vin in general cam in aceeasi configuratie, variaza doar RAM-ul sau marimea HDD, dar nu este o regula generala. In cazul desktopurilor totusi… e alta treaba.

Cu cativa ani in urma reparam calculatoare, atat hardware cat si software, eram genul de tip la care te duci daca nu mergea ceva sau aveai nevoie de ceva. In perioada aceea am avut ocazia sa vad multe calculatoare atat pe dinafara cat si pe dinauntru.

Am vazut mai multe calculatoare cumparate “la oferta” in rate pe mai multi ani, iar cand le-am deschis am avut senzatia a carui echivalent culinar este de a deschide o cratita de mancare uitata in frigider. Componentele in general sunt cele mai ieftine de pe piata, de fapt sunt atat de ieftine incat nici nu am auzit de marcile acelea. Un alt caz este atunci cand nu este un calculator bine echilibrat, iar cand spun asta ma refer ca degeaba are calculatorul 3GHz de procesor daca are 512 MB RAM.

Concluzia, cand mergeti la cumparaturiile de sarbatori nu va aruncati la orice oferta, o placa de baza slaba poate sa diminueze performanta intregului calculator, sau si mai rau, sa cedeze repede si sa traga dupa sine componente scumpe, decat sa dai bani putin pe un calculator care o sa se strice inainte sa termini de platit la el, mai bine rogi pe cineva sa te ajute. Si nu in ultimul rand ai grija sa nu-ti distrugi calculatorul!

Cumparaturi placute!