Claudiu Persoiu

Blog-ul lui Claudiu Persoiu


Archive for 14 November 2008

ZCE – un nou episod

with one comment

Dupa ce am sustinut cu ceva timp in urma examenul de certificare ZCE in PHP5, intr-un final a venit si plicul cartonat care il asptetam cu atata nerabdare.

O data cu plicul am descoperit si de ce a durat atat, pe el scria mare Russian Federation, Bucharest. Pe aproape dar nu tocmai bine.

Diploma e foarte draguta (mai ales dupa ce am asteptat-o atat), cu timbru embosat si semnaturile lui Zeev Suraski si Andi Gutmans, fondatorii Zend. In plic mai era si o pagina cu avantajele care le ai ca ZCE si un abtipild maricel cu ZCE PHP5.

Cu acestea fiind spus episodul ZCE PHP5 ia sfarsit… pana la urmatoarea certificare.

Written by Claudiu Persoiu

14 November 2008 at 9:46 PM

Posted in Diverse

Tagged with , ,

Trimite variabile POST cu PHP

without comments

Trimiterea variabilelor GET este simpla, doar pui variabila in coada paginii ex: www.domeniu.ro?foo=bar. Dar cand vine vorba de variabile de tip POST treburile nu mai sunt usoare.

Din fericire PHP are o solutie pentru cam tot ce este nevoie, in acest caz cURL.

Problema: am nevoie sa trimit niste variabile POST catre un formular undeva pe net alaturi de un fisier, apoi trebuie sa prelucrez raspunsul.

Solutie:

1. avem nevoie sa ne asiguram ca extensia cURL este instalata, daca nu este instalata trebuie sa o instalam (mai multe detalii in manual).

2. trebuie sa stabilim ce variabile trebuie sa trimitem, sa luam ca exemplu variabilele “fisier” si “test”.

3. sa inceapa treaba:

//calea catre fisier
$file = "c:\htdocs\www\fisier.jpg"; 

// variabilele care le vom trimite
$data = array("fisier" => "@$file",
	      "test"=>"valoare");

// se deschide o noua sesiune cURL
$c = curl_init();

// destinatia unde este prelucrat formularul
curl_setopt($c, CURLOPT_URL, 'http://www.domeniu.ro/fisier-prelucrare.php');

// metoda de trimitere a datelor
curl_setopt($c, CURLOPT_POST, true);

// datele de tip POST care se vor trimite
curl_setopt($c, CURLOPT_POSTFIELDS, $data);

// setare pentru ca rezultatul trimiterii sa fie intors intr-o variabila
curl_setopt($c, CURLOPT_RETURNTRANSFER, true);

// aici se trimit efectiv datele
$rezultat = curl_exec ($c);

// se inchide sesiunea cURL
curl_close ($c); 

// rezultatul trimiterii (ce va afisa pagina respectiva) se afisaza pe ecran
echo $rezultat;

La final se va afisa rezultatul transmis de pagina spre care au fost trimis datele.

Asta e tot, simplu nu?

Written by Claudiu Persoiu

2 November 2008 at 4:58 PM

Posted in PHP

Tagged with ,

if(!WYSIWYG()) die();

without comments

Traim intr-o lume inconjurati de medii de programare.  Incepand de la Adobe Dreamweaver si Eclipse pana la notepad fiecare din noi foloseste un mediu de programare, un IDE (Integrated development environment) sau pe romaneste “mediu integrat de dezvoltare”.

Fiecare firma si individ are preferintele lui in functie de limbaj, costuri, complexitate etc. Probabil cel mai folosit din punctul de vedere al webdesig-nerilor este Adobe Dreamweaver, ba chiar acesta este preferat si de foarte multi programatori. Eu personal am testat Zend Studio for Eclipse varianta trial si pot spune ca sunt impresionat, cand vine vorba de programare in PHP este un mediu complet utilat, dar nu voi intra in mai multe detalii.

Cu toate ca lumea este plina de IDE-uri, atat cu licente platite cat si open-source multe firma prefera varianta notepad sau chiar am intalnit la o firma editate folosind MC (Midnight Commander, foarte similar cu Windows commander dar pentru linux). Motivele sunt simple de cele mai multe ori, bani, obisnuinta, licenta incompatibila sau chiar lipsa de interes.

Eu unul pur si simplu nu pot sa-i inteleg pe cei care fac aceste alergeri, ok eu nu sunt designer si nici nu pretind ca sunt sub nici o forma dar fara un mediu cu WYSIWYG (What You See Is What You Get) ma simt terminat. Un mediu vizual poate sa creasca productivitatea considerabil si sa scada numarul de erori intr-un site, intr-un cuvand este o investitie nu o cheltuiala si ar trebui perceputa ca atare. Pentru mine sunt trei lucruri esentiale intr-un IDE: 1 sa aiba un editor WYSIWYG, 2 sa aiba autocomplete (nu pentru ca nu stiu sintaxa, dar ma ajuta sa scriu cod mult mai repede si mai corect), 3 sa aiba suport FTP ca sa pot lucra direct pe server. Daca tu nu folosesti asa ceva ar trebui sa te gandesti serios la asta, iar daca seful tau nu se gandeste la asta ar trebui sa te gandesti serios la care sunt prioritatile lui!

Concluzia, alege bine mediul de programare pentru ca el va determina cat de repede si bine vei lucra in continuare.

Written by Claudiu Persoiu

1 November 2008 at 1:15 AM

Posted in Web stuff

Tagged with , ,