Zend framework certification

Translations: "Română" |

Share on:

De putin timp Zend a lansat programul Zend Framework Certification. In cadrul programului de certificare, utilizatorul are la dispozitie manualul de referinta, ghidul de studiu, training si un voucher pentru examenul de certificare (si sa nu uitam un tricou foarte interesant 🙂 ).

Avantajele certificarii sunt aceleasi ca si la ZCE in PHP5.

Totusi fata de programul de certificare in PHP5, acest program are cateva lucruri diferite, cum ar fi:

<td style="text-align: center;" width="50%">
  <strong>Zend framework</strong>
</td>
<td>
  &#8211; este folositoare doar celor care lucreaza cu&#8230; ZF
</td>
<td>
  &#8211; exista si alte frameworkuri
</td>
<td>
  &#8211; trecerea la alt framework greoaie
</td>
PHP5
– este universal valabila pentru toti cei care fac programare in PHP5
– este universal
– trecerea la alte versiune nu implica decat cunoasterea diferentelor

Trecand peste aceste diferente, atitudinea Zend este una bine venita, pana la urma atrage dupa sine un standard pentru in frameworkuri. Problema este ca nu sunt universal valabile, pana la urma chiar daca nu toti folosim un framework de pe piata, avem tendinta sa ne construim propriul framework.

Invatarea unui astfel de framework are totus avantajul de a oferi o noua perspectiva asupra lucrurilor, ne ajuta sa ne construm o imagine mai clara la ce trebuie sa ne asteptam de la frameworkul folosit. Pe de alta parte, un framework cum este Ruby on Rails a inspirat la randul lui multi programatori in modul cum un framework ar trebui construit, acesta avand echivalente in limbaje cum ar fi Java si evident PHP, fara ca multi dintre ei sa migreze la el. Si ce se intampla daca acum te certifici in el iar apoi te implici in proiecte care folosesc alte frameworkuri?

Pana la urma aceasta este tendinta, asa cum programarea obiectuala a oferit o perspectiva noua pentru refolosire fata de programarea procedurala, asa un framework are tendinta sa aduca programarea orientata obiect la un alt nivel, sporind gradul de refolosire al codului. Dar… doar Zend Framework este solutia?