Ce este un hacker?

Translations: "Română" |

Share on:

To hack or not to hack, that is the question!

Toti am auzit de termen, fie din ziare, tv, carti sau prieteni, fie de la pustiul din bloc care te mai ajuta cu calculatorul cand ai probleme.

Marea majoritate traiesc cu certitudinea ca un hacker este un personaj negativ care nu vrea decat sa atace calculatoare din diverse motive. De fapt si cei care studiaza problemele de securitate fac acelasi lucru. Exista chiar si un fel de cod de conduita in acest sector, o data ce a fost descoperita o gaura de securitate intr-un sistem, hackerul ar trebui sa-l anunte pe cel care detine sistemul de vulnerabilitate inainte de a face publica descoperirea.

Chiar si statele dezvoltate isi construiesct o armata de astfel de hackeri pentru a exploata vulnerabilitatile oponentilor.

Orice studiu de securitate serios se bazeaza practic pe munca unor hackeri, lucru care il face pe cel care studiaza securitatea si implicit cauta vulnerabilitati un hacker.

Dar mai exista si alte feluri de hackeri, de fapt un hacker cauta solutii, studiaza probleme in amanunt pentru a gasi noi oportunitati si de ce nu, pentru a inova. Calculatorul Apple I produs de Steve Wozniak s-a nascut dintr-un club de hackeri care de fapt in loc sa descopere vulnerabilitati nu faceau decat sa… descopere. Multi au incercat sa creeze lucruri noi folosind unelte disponibile, incepand de la programare in limbaje low-level si unelte hardware, pana la limbaje de mackup.

Yahoo! a avut de curand Open Hack Day 2008, acest eveniment pune in evidenta importanta pe care o poate avea un hacker intr-o astfel de companie. Un astfel de eveniment poate oferi atat o oportunitate pentru hackeri de a intelege mai bine servicile Yahoo!, cat si o oportunitate interesanta pentru companie de a vedea perspectiva si nevoile comunitatii de hackeri (da, o comunitate de hackeri se naste de multe ori din nevoi).

Din aceste doua imagini diferite pentru un hacker s-au nascut si doua viziuni diferite, daca in industrie un hacker cauta solutii in presa acesta cauta probleme.

Pana la urma fiecare programator are tendinta sa fie un hacker, fiecare dintre noi cauta la un moment dat solutii pentru probleme care nu au fost solutionate inca sau nu prezinta o solutie optima pentru o anumita problema.

Sa nu urati hackeri, din munca lor suntem azi unde suntem, iar din munca celor de azi se va construi viitorul. Nu trebuie sa discreditati o intreaga comunitate pentru problemele aduse de o mica parte din ei.