Multimea vrea drivere pentru laptopuri!

Translations: "Română" |

Share on:

Marea majoritate a laptopurilor noi vin in ziua de azi cu drivere doar pentru Win Vista. Chestia asta mi se pare deosebit de bizara. Eu mi-am cumparat acum mai bine de jumatate de an un laptop. Nu este tocmai high-end, dar este suficient pentru nevoile mele. Laptopul a venit cu Free Dos, care l-am dezinstalat imediat.

In acel moment aveam de ales intre Win XP si Vista (este si linux dar am nevoie si de un Win). De fapt… nu aveam de ales, trebuia XP in mod clar! Nu vreau sa raman fara baterie repede sau sa ma trezesc ca mi se blocheaza in timp ce lucrez. Vista pana la urma nu este destul de “matur” pentru mine, eu nu vreau o interfata foarte draguta cu tot felul de gadgeturi, vreau mai degraba ceva stabil! Sa nu credeti ca am ceva cu Vista, cand XP era la inceput a avut aceleasi probleme, cred ca e doar o problema de timp (bug-uri si evolutie hardware) la noul sistem de operare. Dar asta e alta discutie…

Dar cand vine vorba de laptopuri acestea vin DOAR CU DRIVERE DE VISTA! Nu pot sa inteleg de ce…

Chiar si cunostintele care au incercat Vista tot s-au intors la XP. Pana la urma, daca iti cumperi un laptop mai ieftin, sa zicem un Intel Celeron cu 1G RAM chiar crede cineva ca o sa mearga bine Vista pe el? Iar daca nu… atunci de ce nu exista drivere?

Pentru mine nu a fost o problema atat de mare, cu carte intr-o mana si tastatura in cealalta am reusit sa gasesc toate driverele echivalente pentru XP destul de repede, dar cum ramane cu cei care nu se pricep? Cunosc multa lume care nu au suficiente cunostinte cat sa gasesca niste drivere, cunosc chiar un caz in care nu a cautat, a ales Ubuntu. Problema cu linux este ca nici acolo nu se gasesc multe drivere, in special pentru laptopuri relativ noi, plus ca un linux este mult mai greu de gestionat pentru un utilizator care lucreaza de mult timp cu siteme de operare Microsoft.

Eu ajung la concluzia ca producatorii de hardware ar trebui sa livreze mai multe tipuri de drivere, pentru mai multe OS-uri. Pana la urma indiferent ce se intampla vina este a lor! Ca producator nu poti pur si simplu sa ignori ce se intampla in jurul tau si sa livrezi drivere doar pentru un sistem de operare “tanar”, consumator de resurse si chiar destul de instabil.