Un browser pentru Web 2.0

Translations: "Română" |

Share on:

Zilele trecute Google a lansat Google Chrome. Un browser construit dupa “imaginea” google, simplu pana la extrem. Aparent nimic nou sub soare, nu?

Cu cat lucrezi mai mult cu el, cu atat parca devine mai fascinant. O interfata simpla cu nici un buton mai mult decat cele de care este neaparata nevoie.

Ce este in spatele acestuia este cu adevarat fascinant. Browserul este deosebit de rapid, foloseste webkit pentru randare, ceea ce inseamna ca este compatibil cu browserul Saffari de la Apple. Cu alte cuvinte, aplicatiile nu trebuie sa ia in calcul un alt browser, ci doar sa fie compatibile cu browserul de la Apple.

Viteza este un plus foarte mare pentru acest browser, personal de cand a aparut firefox 3 nu credeam sa apara un browser mai rapid dar… este adevarat, se poate si mai bine!

Un alt element de noutate foarte interesant este izolarea proceselor din tab-uri. La celelalte browsere care suporta tab-uri, in general cand un tab crapa, tot browserul va ceda. In Chrome, cedeaza doar tab-ul respectiv, restul ramanand functional.

Izolarea nu se face doar la nivel de tab ci chiar la nivel de proces, cu alte cuvinte scripturile JavaScript, Flash-ul, etc toate ruleaza in propriul proces, rezultatul? Cand un proces cedeaza nu cedeaza tot tab-ul, ci doar acel proces izolat.

O unealta noua pentru debuging este “Task managerul”, care permite urmarire fiecarui proces in particular.

Interpretarea JavaScript se bucura probabil de cele mai multe avantaje in acest browser. Scripturile JavaScript nu sunt interpretate ci sunt precompilate inainte de rulare rezultand intr-o mult mai buna viteza fata de vechiul sistem.

Concluzionand, google a facut o treaba buna din nou chiar daca este doar o versiune beta.

Dupa cum stiti aparut versiunea 3 a browserului Firefox. O versiune mult imbunatatita pentru un browser care era deja in top (pacat ca nu si la numarul de utilizatori). Acum tot ce astept este versiunea 8 de la IE, personal nu consider IE 7 o versiune “revolutionara”, ci doar putin inbunatatita. Microsoft trebuie sa reactioneze daca vrea sa pastreze monopolul in acest domeniu, lumea are tendinta sa se orienteze catre alte browsere, iar cu noiile faciltati de la concurenta nu mai este mult pana cand singurul motiv pentru care cineva mai foloseste IE este din comoditate.