Harti, harti si iar harti…

Translations: "Română" |

Share on:

Fiecare din cei trei giganti ai Internetului au cate un serviciu pentru harti.

Probabil cel mai mare, mai mediatizat si mai plin de facilitati este cel de la Google, respectiv Google Maps. Motorul se bucura de un API , suficient de interesant incat a fost pana si o carte numita 21 steps scrisa folosindu-se acesta. Cartea este foarte interactiva si scotate in evidenta facilitatile acestui serviciu.

Motorul beneficiaza pana si de un nou serviciu Street view care iti permite sa vezi imagini din respectiva locatie.

De asemenea iPhone 3G nu are o aplicatie total independenta pentru GPS (cum au dispozitivele cu Windows Mobile) ci foloseste o aplicatie bazata pe… Google Maps.

Totul bine si frumos, in special daca stai in USA sau in alta tara mai “importanta”.

Dar ce se intampla daca stai in Romania? Imaginea “din satelit”(de fapt se rezalizeaza din avion) a Bucurestiului a fost actualizata curand. Dar… cand vine vorba de harta nu se vede decat soseaua de centura si o ruta care traverseza orasul.

Cu alte cuvinte, Google nu stie unde stau! Si sa ne gandim la un scenariu: daca dispui de un iPhone 3G si ai aplicatia de GPS cu Google Maps, nuprea poti sa faci mare lucru cu modulul GPS in Romania.

Intamplator, am inceput sa studiez serviciul similar de la Yahoo! si anume Yahoo! Maps. Surpriza, surpriza aici sunt trecute chiar toate strazile in amanunt (la Bucuresti cel putin). Serviciul Yahoo! Maps are un API similar cu cel oferit de Google, dar in cazul de fata poti sa lucrezi binisor cu el in Romania.

Concluzia Yahoo! stie unde stau!

Am incercat si motorul de la MSN desi… trebuie sa recunosc ca nu l-am studiat prea mult. Acesta se numeste Live Maps. Hartile sunt cam la fel de “noi” ca si cele de la Yahoo!, si desi toate strazile apar pe harta ele nu apar via motor de cautare de cele mai multe ori.

Si concluzia finala, daca esti in USA, Google Maps e cel mai tare, dar daca esti intr-o tara cum e Romania, Yahoo! Maps este de departe mult mai potrivit!